Toch een deal: bilateraal vervoer naar VK mogelijk na Brexit • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Toch een deal: bilateraal vervoer naar VK mogelijk na Brexit

De EU en het Verenigd Koninkrijk zijn er uit: ook na de Brexit kunnen EU-vervoerders met hun communautaire vergunning in het Verenigd Koninkrijk blijven rijden. De Britse overheid stemde in met regelgeving die dit mogelijk maakt. Tevens is de EU-noodverordening wegvervoer aangenomen. Dat meldt TLN. De CEMT-vergunning kan daarmee weer (even) in de kast.

​Hiermee is het beroepsgoederenvervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk voor de rest van het jaar in principe gegarandeerd en hoeft niet terug te worden gevallen op de CEMT-vergunning. De regeling daarvoor was net in de Staatscourant gepubliceerd, maar de actualiteit rond de Brexit verandert sneller dan je publiceren kunt tegenwoordig.

Het Verenigd Koninkrijk heeft het EU-pakket zo goed als gespiegeld, waarbij het Verenigd Koninkrijk zelfs nog iets ruimhartiger is geweest op het vlak van cabotage: de drie uit zeven-regel blijft voor EU-vervoerders in het Verenigd Koninkrijk voorlopig bestaan.

Andersom dienen Britse vervoerders te voldoen aan de EU-noodverordening. Deze stelt dat cabotage in de EU voor hen mogelijk blijft, waarbij geldt: in de eerste 4 maanden na de Brexit op basis van twee uit zeven en daarna op basis van een uit zeven.

Genoemde regels treden in werking op het moment dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Het is momenteel nog even koffiedik kijken wanneer dat zo is.

Kanttekening bij dit alles is dat er altijd een beperkt risico blijft bestaan dat, wanneer een van beide partijen zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, de verordening/wetgeving kan worden beperkt, opgeschort of ingetrokken. Ook zeggen de gemaakte afspraken niets over de periode ná 31 december 2019.

Na 2019 zal er óf een nieuw EU-VK akkoord of een bilateraal akkoord moeten komen om te voorkomen dat de CEMT-vergunning alsnog de enige mogelijkheid is vanaf 2020.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer