Transport pleit voor Europese database emissieklassen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Transport pleit voor Europese database emissieklassen

Benelux Vervoeroverleg, een samenwerkingsverband van transportorganisaties in de Benelux, heeft deze week bij de Europese Commissie gepleit voor het creëren van een Europese database van emissieklassen. Daarmee kunnen de maatstaven voor iedere Europese milieuzone wederzijds erkend worden. Dat meldt TLN op haar website.

UmweltzonenSteeds meer landen en steden in Europa gaan over tot introductie van milieuzones en ieder land hanteert haar eigen methodiek. Zo kent Duitsland de Umweltzones met bijbehorende Umweltplakette, in Groot-Brittannië werkt men met pre-registratie en in Denemarken en Nederland moet uit de documenten blijken dat het voertuig aan een bepaalde emissienorm voldoet. Harmonie op dit gebied is er niet, en daarom kan een Europese database van gegevens uitkomst bieden. Met het oprichten van een database wordt niet alleen de administratieve last voor vervoerders verminderd, de vervoerder zou slechts eenmalig zijn gegevens behoeven op te geven en dan kan onderweg eenvoudig worden nagegaan wat de emissieklasse van een aangehouden voertuig is.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, realiseert Benelux Vervoeroverleg zich tegelijkertijd. Zo’n database opstellen kost veel tijd. Daarom stelt Benelux Vervoeroverleg allereerst voor om elkaars standaarden wederzijds te erkennen. Dit kan wel relatief snel en eenvoudig gerealiseerd worden. Een Duitse groene Umweltplakette bijvoorbeeld kan zodoende in iedere EU lidstaat geaccepteerd worden als zijnde bewijs dat het voertuig minimaal over een Euro 4 norm beschikt.

Bron: TLN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer