Ga naar hoofdinhoud

Transport verbolgen over schrappen Spoorlaan

In het nieuwe coalitieakkoord van de gemeente Utrecht komt de aanleg van de omstreden Spoorlaan niet voor. De nieuwe invalsweg vanaf de A2 maakt onderdeel uit van het luchtkwaliteitsplan, dat het gemeentebestuur in oktober vaststelde, en leidde tot een breuk in de oude coalitie. TLN en EVO reageren verbaasd.

milieuzone_utrechtWe willen recht doen aan de verkiezingsuitslag en hebben daarom gezocht naar andere oplossingen voor mobiliteit”, stelt D66-fractievoorzitster Gerda Oskam. GroenLinks en D66 en PvdA praten al enkele weken met elkaar over de vorming van een nieuw college. “Het nieuwe college kiest voor Utrecht als openbaarvervoer- en fietsstad en wil niet meer uitgaan van de vanzelfsprekendheid van de groei van het autoverkeer”, aldus formateur Tof Thissen.

EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) hebben met verbazing kennisgenomen van het besluit om de Spoorlaan niet op te nemen in het coalitieakkoord van Utrecht. De organisaties geven aan dat de argumentatie van ‘recht doen aan de verkiezingsuitslag’ wel een eenvoudige uitweg is. EVO en TLN zijn van mening dat door het niet opnemen van de Spoorlaan de gemeente in haar betrouwbaarheid heeft ingeboet. “Het besluit voor de Spoorlaan als nieuwe invalsweg vanaf de A2 is namelijk reeds een onderdeel van een door de vorige Gemeenteraad goedgekeurd plan om de luchtkwaliteit van Utrecht te verbeteren. Onderdeel van dat plan zijn ook afspraken over de invulling van het sectorenmodel, de toegankelijkheid van de binnenstad voor distribuerend verkeer en het convenant vermindering vrachtverkeer op de Pijper- Haydn en Lessinglaan. Loslaten van de aanleg van de Spoorlaan betekent dat het hele actieplan luchtkwaliteit weer opnieuw berekend en ingevuld moet gaan worden met uiteraard ook consequenties voor de andere maatregelen in het plan. Voor het bedrijfsleven is een dergelijke beleidsmatige draai van het ene op het andere moment dan ook niet meer te volgen”, aldus EVO en TLN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer