Transportcapaciteit te laag, tarieven spotmarkt blijven hoog • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Transportcapaciteit te laag, tarieven spotmarkt blijven hoog

Het tekort aan wegvervoercapaciteit in Europa houdt aan, wat resulteert in hoge tarieven op de spotmarkt terwijl de beschikbare capaciteit op een laag niveau blijft, vooral in de automotivesector. Dat schrijft Transporeon in haar nieuwe Transport Market Monitor.

In juli 2021 blijft de index voor de wegvervoerscapaciteit in Europa op een laag niveau van 76,7 punten.  In vergelijking met juni 2021 is de beschikbare capaciteit licht gedaald met -1,4 procent. In vergelijking met juli 2020 was er echter -26,9 procent minder transportcapaciteit beschikbaar op de spotmarkt. De prijzen vertoonden weinig schommelingen, maar bleven wel op een hoog niveau. Met 113,5 indexpunten lagen ze slechts -2,6 procent onder het hoogste indexpunt in drie jaar van 116,6 punten, dat in juni 2021 werd behaald. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar noteerde de index in juli 2021 een aanzienlijke stijging van +21,1 procent.

Een herstel van de capaciteit kan worden waargenomen in de sector van de verpakkingsmaterialen. Hier steeg de beschikbare capaciteit met +17,5 procent tot 69,4 indexpunten in juli 2021. In juni 2021 had de capaciteitsindex voor verpakkingsmaterialen met 57,7 punten nog het laagste punt in twee jaar bereikt. De stijging van de capaciteit heeft echter geen positief effect gehad op de prijzen. Het prijsniveau is de afgelopen vijf maanden sterk gestegen. Alleen al in juli 2021 stegen de prijzen tot 114,2 indexpunten, een stijging van +2,6 procent ten opzichte van de voorgaande maand. In een vergelijking op jaarbasis laat juli 2021 zelfs een stijging van +15,4 procent zien.

In de Europese automotivesector daarentegen is de beschikbare wegvervoerscapaciteit in juli 2021 ten opzichte van de voorgaande maand met -8,3 procent gedaald tot 69,5 indexpunten. Ze liggen daarmee -22,9 procent onder het niveau van de overeenkomstige maand van het voorgaande jaar.  De prijzen voor vervoer in de automotivesector kwamen in juli 2021 uit op 103,9 indexpunten, een lichte stijging van +0,9 procent ten opzichte van de voorgaande maand. In een vergelijking op jaarbasis waren ze met +18 procent aanzienlijk hoger dan in juli 2020.

“De tekorten aan truckcapaciteit in Europa houden aan, wat resulteert in hoge tarieven op de spotmarkt terwijl de beschikbare capaciteit op een laag niveau blijft, vooral in de automobielsector. Deze ontwikkeling is het gevolg van vele factoren en creëert inflatiedruk op de economie, waardoor het herstel mogelijk wordt vertraagd. Aan de aanbodzijde verwachten wij dat er weer meer capaciteit op de markt beschikbaar zal komen – de vraagzijde is echter even belangrijk. De belangrijkste vraag hier is hoeveel van de huidige vraag gebaseerd is op herstel en groei op lange termijn en welk deel gedreven wordt door het bullwhip-effect!”, zei Nikolay Pargov, Executive Director Freight Procurement & Audit bij Transporeon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer