Transportsector pakt interne criminaliteit aan • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Transportsector pakt interne criminaliteit aan

TLN, EVO, KNV, ACN en FENEX starten vandaag de campagne om interne criminaliteit in de transport en logistiek sector aan te pakken. Extra aandacht wordt hierbij gegeven aan het Waarschuwingsregister Logistieke Sector (WLS).

crimineel personeelOndernemers kunnen hun onderneming, lading en werknemers beter beschermen tegen (interne) criminaliteit door zich aan te melden als deelnemer bij het Waarschuwingsregister Logistieke Sector. In de campagne worden meer dan 30.000 vervoerders, verladers en expediteurs gericht benaderd om zich aan te sluiten bij de campagne en worden er voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.

De transport- en logistieke sector maakt sinds 1 juni 2009 gebruik van het Waarschuwingsregister Logistieke Sector (WLS). In het register worden namen opgenomen van ex-personeelsleden, uitzendkrachten en ex-personeel van onderaannemers die zich schuldig hebben gemaakt aan criminele activiteiten. Opname vindt pas plaats als door de deelnemer aangifte is gedaan van deze criminele activiteiten en de betreffende medewerker is ontslagen of het gedrag ontslagwaardig is.

Met behulp van het register wil de logistieke sector zich wapenen tegen de gevolgen van interne criminaliteit. Diefstal door het eigen personeel kost het bedrijfsleven gemiddeld 6% van de winst. Van bedrijven in de logistieke sector is 87 procent ten minste één keer slachtoffer geworden van enige vorm van criminaliteit door het eigen personeel. In veel gevallen gaat het daarbij om ladingdiefstal.

Werkgevers kunnen het waarschuwingsregister raadplegen om nieuwe werknemers te toetsen. Het waarschuwingsregister is goedgekeurd door het College Bescherming Persoonsgegevens. Sinds 2005 kent de detailhandel al een waarschuwingsregister. Dit register wordt steeds vaker en met groot succes ingezet bij de bestrijding van criminele activiteiten in de detailhandel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer