Ga naar hoofdinhoud

‘Trucker veroordeeld voor fout veetransport’

Een Nederlands vrachtwagenchauffeur is deze maand door een Italiaanse rechtbank veroordeeld tot acht maanden cel voor een fout veetransport. Hij zou te lang hebben doorgereden en zijn wagen hebben overbeladen, waardoor dieren leden en stierven. Ook zou hij de dieren hebben blootgesteld aan extreme hitte en gaf hij ze onvoldoende rust en water. Dat meldt de Dierenbescherming.

varkenDe dierenbelangenorganisatie zegt verheugd te zijn met de uitspraak en te hopen dat dit vonnis een ‘keerpunt’ wordt ‘in de strijd tegen langeafstandstransporten’. “Het bedrijfsleven moet zelf in gaan zien dat men hier nu echt mee moet stoppen.”

Volgens de Dierenbescherming gaan er jaarlijks ruim honderdduizend varkens voor de slacht vanuit Nederland op transport naar Italië. Dat zou een cent per kilo meer opleveren dan slachten in Nederland. Om nog meer geld te besparen zouden illegaal te veel varkens worden ingeladen en zou de regel dat de varkens na 24 uur moeten worden uitgeladen voor eten, drinken en rust, aan de laars worden gelapt. Varkens zouden daardoor gewond, gestrest, uitgeput en uitgedroogd raken en zelfs sterven.

De Dierenbescherming stelt dat de transporten ‘prima vervangen’ kunnen worden door ’transport van karkassen’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer