Ga naar hoofdinhoud

Veetrans scherp over beter veevervoer

Veetrans, de belangenbehartiger van veetransporteurs en handelaren met veewagens heeft woensdag het college van deskundigen IKB varkens opgeroepen komende vrijdag niet akkoord te gaan met de opname van Dierwaardig Vervoer binnen IKB varkens.

varkenVeetrans richt zijn oproep met name aan de vertegenwoordigers van het COV, het CBL en de Dierenbescherming, die de acceptatie van Dierwaardig Vervoer en deelname door hun organisatie in het college van deskundigen binnen Dierwaardig Vervoer altijd afhankelijk hebben gesteld van 14 randvoorwaarden waaraan ieder kwaliteitssysteem voor het vervoer van dieren zou moeten voldoen. Aan deze eisen is nog immer niet tegemoet gekomen door Dierwaardig Vervoer. Veetrans is bovendien van mening dat het draagvlak voor Dierwaardig Vervoer onder transporteurs en handelaren ontbreekt en dat deelname hieraan door varkenstransporteurs uitsluitend geschiedt omdat hiermee de zogenaamde klepkeuring kan worden ontweken. Toch lijkt als een soort van onvermijdelijkheid Dierwaardig Vervoer nu opgenomen te worden binnen IKB varkens. Wellicht door het ontbreken van alternatieven.

Veetrans stelt in haar schrijven dat een dergelijk alternatief onder handbereik is. Zij is voornemens haar eigen kwaliteitssysteem aan de ketenpartijen voor overleg aan te bieden. Dit maatschappelijk verantwoord kwaliteitssysteem dat in hoge mate tegemoet komt aan de wensen van genoemde ketenpartijen zal binnen twee maanden gereed komen.

In het schrijven aan de voorzitter en leden van het college van deskundigen worden de verschillen tussen beide kwaliteitssystemen op basis van de randvoorwaarden, die ketenpartijen aan deelname voor dierwaardig vervoer hebben geformuleerd, duidelijk gemaakt.

De voorzitter van Veetrans, Peter van Beers, verklaarde desgevraagd:”Dat wij deze uitzonderlijke stap zetten markeert het voornemen binnen de transportsector om voor eens en altijd te komen tot een kwaliteitssysteem dat alle maatschappelijke kritiek kan doorstaan en dat afrekent met de knoeiers binnen de sector.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer