Aanpak ernstige fietsongevallen door noodremsysteem TNO • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Aanpak ernstige fietsongevallen door noodremsysteem TNO

TNO heeft een coöperatief automatisch waarschuwings- en noodremsysteem voor auto’s en vrachtauto’s ontwikkeld dat bijdraagt aan het voorkomen van ongelukken met fietsers, vooral bij kruispunten. Het systeem kan al snel op elektrische fietsen geïntegreerd worden. Naar verwachting leidt dit tot een verlaging van het aantal fietsongelukken omdat de elektrische fiets vooral wordt gebruikt door ouderen die veel risico lopen betrokken te raken bij een verkeersongeval met de fiets.

Fietsersbond presenteert actieplan tegen dodehoekongevallenTerwijl het aantal verkeersdoden in Nederland afneemt, neemt het aantal fietsdoden en zwaargewonden licht toe. In Nederland worden jaarlijks 8.000 fietsers na een ongeval in het ziekenhuis opgenomen. Met een toenemend aantal fietsers – onder meer door de introductie van de elektrische fiets – moet dat aangepakt worden.

Het gaat om Cooperative Automatic Emergency Braking (CAEB), een automatisch waarschuwings- en remsysteem dat werkt met sensoren en dat communiceert met andere weggebruikers. Bij de realisatie van CAEB-systeem maakt TNO gebruik van het door haar ontwikkelde intelligent Vehicle Safety Platform (iVSP). Het iVSP gebruikt verschillende informatiebronnen (radar, communicatie, kaartgegevens) en verwerkt naadloos de informatie van voertuigsensoren en andere informatiebronnen (omringende infrastructuur, fiets, voetganger).

De huidige actieve veiligheidssystemen zijn uitgerust met sensoren en real-time feedback. Deze systemen hebben echter beperkingen qua bereik en zichtlijnen. Vooral als de overstekende voetganger of fietser nog niet in het zicht van de sensoren isis de effectiviteit ervan beperkt. Het CAEB-systeem van TNO detecteert fietsers en voetgangers betrouwbaar en volgt en voorspelt, vooral bij het oversteken. De elektrische fiets is de eerste kandidaat voor integratie van CAEB omdat de elektrische energie voor de benodigde voorzieningen op de fiets voorhanden is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer