Automatische parkeerrem wordt verplicht in Europa • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Automatische parkeerrem wordt verplicht in Europa

Vanaf 2024 wordt in Europa in fases de automatische hand- of parkeerrem op trucks verplicht ingevoerd. Dat moet het aantal ongevallen met wegrollende voertuigen sterk verminderen.

Op voorstel van Duitsland is in september vorig jaar de richtlijn ECE R 13 aangepast. Daar staat nu in dat vanaf 2024 nieuwe typen vrachtwagens moeten zijn voorzien van een automatisch geactiveerde handrem. Vanaf 2026 moet elke nieuwe vrachtwagen in Europa zijn voorzien van de automatische handrem.

Volgens het Duitse verkeersveiligheidsinstituut BG Verkehr gebeurden er in Duitsland tussen 2011 en 2018 zeker 65 ongevallen met wegrollende trucks, waarvan 25 met dodelijke afloop.

De nieuwe voorschriften gelden voor voertuigen met een elektrische reminrichtring. In de toekomst zal de parkeerrem automatisch worden geactiveerd wanneer het voertuig stilstaat en het contact wordt uitgeschakeld of de bestuurdersplaats wordt verlaten. De voertuigelektronica kan detecteren dat de bestuurder de bestuurdersplaats verlaat, bijvoorbeeld door het openen van het bestuurdersportier of het afdoen van de veiligheidsgordel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer