‘Goedkope heftruckopleidingen gevaarlijk’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Goedkope heftruckopleidingen gevaarlijk’

Steeds meer Nederlanders proberen hun rijvaardigheden in en om het magazijn bij te spijkeren door het volgen van goedkope, snelle heftruckopleidingen die uiteindelijk duurkoop blijken te zijn. Deze gevaarlijke trend constateert verladersorganisatie EVO, die daarom wil dat uitzendbureaus en het UWV werkzoekenden alleen naar opleiders verwijzen die aan veiligheidscriteria voldoen.

TTM2015_5_36_37_code95_blom_foto5Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn. Van de groothandelaar in verf tot het Europese distributiecentrum van een lampenfabrikant. In deze magazijnen werken ruim 210.000 reach- en heftruckchauffeurs en nog eens duizenden collega-magazijnmedewerkers zoals orderpickers.

Vanwege de steeds grotere vraag naar heftruckchauffeurs volgen steeds meer werkzoekenden een heftruckcursus. Omdat zij deze opleidingen zelf moeten betalen, kiezen mensen volgens EVO in onwetendheid voor opleidingen die zich aanbieden met termen als ‘veiligheid voorop’ en ‘goedkoop en lekker snel’. EVO, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, waarschuwt echter dat deze opleidingen de veiligheid niet bevorderen. Daarom vraagt EVO uitzendbureaus en het UWV vandaag in een brief om alleen nog maar opleidingen aan te raden die aan de juiste criteria voldoen; zoals voldoende tijd en maximaal twee chauffeurs per heftruck. Ook werkgevers moeten deze criteria volgen als ze werknemers naar cursussen verwijzen.

Jaarlijks vinden er 1500 bedrijfsongevallen plaats met heftrucks – waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop. Tachtig procent van deze ongevallen wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Het aanrijden van een voetganger komt het meest voor, gevolgd door een medewerker die op de heftruckvork staat en gelift wordt of ‘even meerijdt’ en van de heftruck af valt. EVO stelt dat heftruckchauffeurs, orderpickers en logistiek managers alleen veilig veilig en efficiënt in het magazijn kunnen werken als ze hun vaardigheden continue op peil houden.

2 reacties op “‘Goedkope heftruckopleidingen gevaarlijk’

  • Natuurlijk zijn wij als opleider blij met dit bericht. Het blijft een continue proces, uitleggen waarom een cursus bij HOC soms langer duurt en soms duurder is. De juiste criteria, zoals genoemd in dit artikel, zijn vaak niet helder voor bedrijven en particulieren. Vaak is de gedachte “een certificaat is een certificaat”, dat iedereen een certificaat mag uitschrijven is meestal niet bekend. Misschien kunnen we gezamenlijk de criteria eens uit gaan schrijven ? HOC opleiding & Training houdt zich aanbevolen.

  • Uit dit bericht blijkt dat 80% van de ongevallen komt door een gebrek aan veiligheids bewustzijn en het bewust nemen van risico’s. Rijvaardigheid is dus niet de hoofdoorzaak. Daarom meer bewust maken van de risico’s en veiligheid bij ieder werkoverleg en tool/box op de agenda. Heeft dus meer met cultuur van bedrijf en instelling van werknemer te maken dan met de hoeveelheid tijd die je aan rijvaardigheid besteed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer