Ga naar hoofdinhoud

MAN herkent voetgangers en fietsers nog beter

Goed nieuws voor ons met fietsers (met e-bikes) drukbevolkte landje: de trucks van MAN herkennen nu nog beter voetgangers en fietsers in het verkeer.

Het nieuwe veiligheidssysteem ‘FrontDetection ‘maakt kritieke situaties in het stadsverkeer effectief onschadelijk, vooral voor de meest kwetsbare weggebruikers, door in startsituaties en bij lage snelheden tot 10 km/h te detecteren of zich voetgangers of fietsers in de moeilijk zichtbare zone direct voor het voertuig bevinden en de bestuurder visueel en akoestisch te waarschuwen.

Tegelijkertijd is de nieuwe veiligheidsfunctie opgenomen in de waarschuwings- en remstrategie van de derde generatie van MAN’s Emergency Brake As sist (EBA). Dit detecteert nu al vanaf 10 km/h andere weggebruikers die zich niet direct op de rijstrook voor de vrachtwagen bevinden, maar deze mogelijk zouden kunnen kruisen, waarschuwt bij een dreigende aanrijding en zet zo nodig automatisch een noodstop in.

Ook het MAN AttentionGuard-waarschuwingssysteem, dat onveilig rijgedrag detecteert en de chauffeur visueel en akoestisch waarschuwt, is vernieuwd: in vergelijking met de vorige versie evalueert de verder ontwikkelde MAN Attention Guard continu de rijstrookstabiliteit en stuurinterventies van de chauffeur. Bovendien kan de bestuurder nu worden gewaarschuwd zonder de rijstrookmarkeringen te overschrijden, wanneer het systeem een vermindering van de aandacht van de bestuurder registreert – zelfs voordat de bestuurder het begin van slaperigheid bewust als een beperking van zijn concentratie waarneemt.

Vooral bij slecht zicht en ’s nachts draagt het afstandswaarschuwingssysteem ook bij tot de veiligheid op lange trajecten. Als de bestuurder onder de wettelijke minimumafstand komt, waarschuwt het systeem. De weergave van de werkelijke afstand in me tres tot de voorligger helpt om de juiste afstand te herstellen en te handhaven, als de afstandsgeregelde cruise control ACC toch niet is geactiveerd, die zelfstandig de juiste afstand handhaaft. Afstandswaarschuwing en ACC helpen zo het risico van kop-staartbotsingen aanzienlijk te verminderen, zelfs als preventieve maatregel.

Snelle en centrale toegang tot alle assistentiefuncties wordt geboden door een nieuwe knop op het multifunctionele stuurwiel of in het instrumentenpaneel, afhankelijk van de uitrusting. Functies zoals rijstrookverandering en afslagassistentie, de MAN-verkeersassistent CruiseAssist of de pe destrippers- en fietsersdetectie FrontDetection kunnen gemakkelijk en zonder omwegen worden opgeroepen.

Een andere bijdrage aan de preventieve verkeersveiligheid is de voormontage van een alcoholblaastest, die het alcoholgehalte in de adem meet en het starten van de motor alleen toestaat als de bestuurder rijgeschikt is. Alcoholgerelateerde ongevallen, die bijzonder tragisch zijn omdat zij in beginsel vermijdbaar zijn, kunnen aldus worden voorkomen.

Eén reactie op “MAN herkent voetgangers en fietsers nog beter

  • Sander F.

    Het kán helpen als je ergens (lang) stilstaat en voor het gasgeven niet een rondje spiegels kijken hebt gedaan.

    Als gebruiker van een TGL van enkele jaren oud heb ik meer aan een waarschuwingssignaal voor o.a. fietsers en zelfs auto’s die in de dode hoek achter de spiegels zitten bij het ‘gelijktijdig’ toe-rijden naar een kruising/rotonde. Dit gebeurd mij vaker dan een voetganger direct voor de auto langslopend welke ik niet in de smiezen had.

    Enfin, de spiegelbehuizing van deze nieuwe generatie MAN’s zijn een stuk verbeterd, heb ik begrepen.

    Hopelijk is die vernieuwde EBA assistent wat toegefelijker bij verkeer dat voor je een zijstraat afslaat en ik vind dat gas loslaten voldoende is om weer vlot door te rijden als de rijstrook weer vrij is. Daar denkt de huidige EBA vaak anders over 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer