MCB zet Orlaco camerasysteem op DAF’s • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

MCB zet Orlaco camerasysteem op DAF’s

Metaalgroothandel MCB uit Valkenswaard heeft haar volledige wagenpark laten voorzien van een Orlaco camerasystem. DAF-dealer De Burgh Eindhoven is momenteel bezig om de camera’s op alle 70 DAF trekkers, plus nog eens 105 opleggers, te monteren.

MCB is DAF-klant vanaf het eerste uur en De Burgh is verantwoordelijk voor het onderhoud voor het wagenpark dat uitsluitend uit DAF-trekkers bestaat. Na advies van deze dealer en DAF  heeft MCB voor dit veiligheidssysteem gekozen. “Het gaat om een flinke investering”, aldus Tino Chel, wagenparkbeheerder bij MCB. “Maar we verwachten die er dubbel en dwars uit te halen, door een sterke afname van manoeuvreerschades. Enkele tientallen combinaties rijden inmiddels al een aantal maanden met het systeem en zonder schades. Dat is dus al heel positief.”

MCB levert metalen platen, buizen, staven en profielen, veelal bij bedrijven op industrieterreinen. Het is distributiewerk op plekken die niet uitblinken in overzichtelijkheid en met veel paaltjes. “Regelmatig moeten we met de combinaties door smalle ingangen en poorten. Een aanrijding met een obstakel ligt op de loer. De schade is zelden groot, maar reparatie is kostbaar, ook omdat we vaak de truck een dag moeten missen.”

Het Orlaco camerasysteem is uiteindelijk gekozen om de uitwisselbaarheid, degelijkheid en betrouwbaarheid. “Met onze DAF trekkers wisselen we vaak van oplegger en dan moet het systeem naadloos functioneren. We hebben niet alleen op de trekker een camera, maar ook op de oplegger. Na af- en aankoppelen moeten de systemen direct weer met elkaar communiceren. Bij de pilot hebben we meer camerasystemen getest, maar het systeem van DAF bleek het beste. Dat functioneert vlekkeloos en is gebruiksvriendelijk.”

Bij de DAF-trekkers zit de camera bovenop de hoek van de cabine, zodat de chauffeur op het scherm een beeld heeft voor en naast de cabine en zo obstakels ziet die hij net niet vanaf zijn positie kan zien. Bij de opleggers zit de camera op de bumperbalk. Die schakelt automatisch in bij achteruit rijden. Met behulp van gele markeringslijnen, die in het geprojecteerde beeld worden weergegeven, zijn afstanden tot obstakels en de breedte van poorten en doorgangen in te schatten.

Chel: “Het camerasysteem draagt ook bij aan de veiligheid, omdat de chauffeur ook kan zien of er vlak voor of naast de cabine mensen zijn, dan wel rechtachter de oplegger en dus buiten het blikveld van de spiegels. Voor de chauffeur is het manoeuvreren ook makkelijker en het gaat ook sneller. Hij hoeft minder vaak uit te stappen om te kijken of er iets of iemand in de weg staat.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer