Nederland super vervoersveilig • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nederland super vervoersveilig

Nederland behoort tot de top van Europese landen op het gebied van verkeers- en vervoersveiligheid zo blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsbalans die de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

ongevalIn de balans staan de kerngegevens over de staat van veiligheid op het gebied van het verkeer, het vervoer van mensen en goederen over land, zee en door de lucht en op het gebied van waterbeheer.
De veiligheid op het spoor blijft toenemen. In 2007 is er geen enkele dode gevallen onder reizigers op het spoor. Onder reizigers vielen bij elkaar 85 gewonden, een forse daling ten opzichte van 2006, toen vielen er nog 182 gewonden.
Ook de verkeersveiligheid op het Nederlandse wegennet blijft toenemen, onder meer door betere infrastructuur en veiliger auto’s. Sinds 1998 is het aantal verkeersdoden met 36% afgenomen. Alleen in Malta vallen binnen Europa naar verhouding minder slachtoffers in het verkeer. Wel blijft het aantal doden (791) en gewonden (18190) dat elk jaar valt bij het wegverkeer een aandachtspunt.
Het aantal ongevallen door de beroepsvaart op het Nederlands deel van de Noordzee is gedaald van 35 in 1998 naar 16 in 2007. Visserschepen blijken een groot aandeel te hebben in het totaal aantal ongevallen in de beroepsvaart op de Noordzee: in 2007 zijn 13 van de 20 betrokken schepen vissersschepen. Bij een aanvaring is meestal sprake van onvoldoende uitkijk op de brug. Het relatief hoge aantal doden in de visserij (3) blijft een aandachtspunt. In de binnenvaart is het aantal doden dat jaarlijks valt laag. Ongevallen in de binnenvaart worden veelal veroorzaakt door bedieningsfouten (38%).
De complete balans kan als pdf worden gedownload op de website van  het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer