Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe veiligheidssystemen verplicht vanaf 2022

De EU-instellingen hebben een voorlopig politiek akkoord bereikt over de herziene verordening algemene veiligheid. Vanaf 2022 worden nieuwe veiligheidstechnologieën verplicht in Europese voertuigen om passagiers, voetgangers en fietsers te beschermen. Dat betekent onder meer verplichte dodehoek-systemen op vrachtwagens.

Nieuwe technologieën op de markt kunnen het aantal doden en gewonden op onze wegen helpen verminderen, waarvan 90 procent is toe te schrijven aan menselijke fouten. In mei 2018 heeft de Commissie voorgesteld om bepaalde veiligheidsmaatregelen voor voertuigen verplicht te stellen, waaronder systemen die de gevaarlijke dode hoeken van vrachtwagens en bussen verkleinen en technologie die de bestuurder waarschuwt bij slaperigheid of verstrooidheid. Door geavanceerde veiligheidsfuncties zal het aantal ongevallen afnemen, de weg worden vrijgemaakt voor een steeds meer geconnecteerde en geautomatiseerde mobiliteit en zal de wereldwijde innovatie- en concurrentievoorsprong van de Europese auto-industrie worden versterkt.

Commissaris Elżbieta Bieńkowska, bevoegd voor Interne markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf: “Elk jaar komen 25.000 mensen om het leven op onze wegen. De overgrote meerderheid van deze ongevallen wordt veroorzaakt door menselijke fouten. We kunnen en moeten hier verandering in brengen. Met de nieuwe geavanceerde veiligheidsfuncties die verplicht worden, kunnen we dezelfde impact hebben als toen de veiligheidsgordels voor het eerst werden geïntroduceerd. Veel van de nieuwe functies bestaan al, met name in high-end voertuigen. Nu verhogen we het veiligheidsniveau over de hele linie en effenen we de weg voor geconnecteerde en geautomatiseerde mobiliteit van de toekomst.”

De nieuwe verplichte veiligheidsfuncties omvatten:

  • Voor auto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen: waarschuwing voor slaperigheid en verstrooidheid van de bestuurder (bv. smartphonegebruik tijdens het rijden), intelligente snelheidsondersteuning, achteruitrijbeveiliging met camera of sensoren en datarecorder bij een ongeval (‘black box’).
  • Voor auto’s en bestelwagens: rijstrookassistentie, precrash-systeem en bij botsingen beter presterende veiligheidsgordels.
  • Voor vrachtwagens en bussen: specifieke eisen om het directe zicht van bus- en vrachtwagenchauffeurs te verbeteren en dode hoeken te elimineren, en systemen aan de voor- en zijkant van het voertuig om kwetsbare weggebruikers op te sporen en te signaleren, vooral bij het draaien.

De Commissie verwacht dat de voorgestelde maatregelen zullen bijdragen tot het redden van meer dan 25.000 levens en het voorkomen van ten minste 140.000 ernstige verwondingen tegen 2038. Dit zal bijdragen tot de langetermijndoelstelling van de EU om tegen 2050 het aantal doden en ernstig gewonden tot bijna nul terug te brengen (“Vision Zero”).

Naast de bescherming van de mensen op de Europese wegen, zullen de nieuwe geavanceerde veiligheidsfuncties de bestuurders helpen om geleidelijk aan de nieuwe rijhulpmiddelen te wennen. De toenemende mate van automatisering biedt significant potentieel om menselijke fouten te compenseren en biedt nieuwe mobiliteitsoplossingen voor ouderen en lichamelijk gehandicapten. Door dit alles moeten het vertrouwen van het publiek in en de acceptatie van geautomatiseerde auto’s toenemen en wordt de overgang naar autonoom rijden ondersteund.

Het politiek akkoord dat het Europees Parlement, de Raad en de Commissie in de zogenaamde trialoogonderhandelingen hebben bereikt, moet nu formeel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad. De nieuwe veiligheidsfuncties worden vanaf 2022 verplicht, met uitzondering van het directe zicht voor vrachtwagens en bussen en de vergrote trefzone van het hoofd voor auto’s en bestelwagens, die later verplicht zullen worden als gevolg van de noodzakelijke wijzigingen van het constructieontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer