Ruim 18 miljoen euro aan boetes voor smartphone achter het stuur • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Ruim 18 miljoen euro aan boetes voor smartphone achter het stuur

In 2018 werden er in totaal 80.425 boetes uitgeschreven aan bestuurders die handheld zaten te bellen achter het stuur, dan wel anderszins met de smartphone in de weer waren. Hiermee werd in totaal ruim 18 miljoen euro aan boetes geïnd. Dit blijkt uit een analyse van Dutch-Tech.nl, op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Op provinciaal niveau bestaan er grote verschillen in de mate waarin boetes voor handheld bellen worden uitgedeeld.

Bestuurders van motorvoertuigen die tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthouden, kregen afgelopen jaar een boete van zo’n 230 euro als zij betrapt werden. In totaal gebeurde dit in 2018 ruim 80 duizend keer, waardoor het CJIB 18.243.405 euro aan boetes kon innen.

Op provinciaal niveau bestaan er grote verschillen in het aantal boetes voor handheld bellen. Zo werden er in Noord-Holland 17.242 boetes uitgeschreven, terwijl bestuurders in Zeeland ‘slechts’ 1.500 keer op de bon werden geslingerd voor een smartphone in de hand. In totaal kwam ruim de helft van alle uitgeschreven boetes voor handheld bellen in 2018 uit de provincies Noord-Holland (21,2 procent), Zuid-Holland (20,5 [procent) en Noord-Brabant (14,2 procent).

Bestuurders die boetes in een bepaalde provincie krijgen, hoeven niet uit dezelfde provincie te komen. Dutch-Tech analyseerde de data desalniettemin ook relatief. Kijkend naar het aantal boetes voor handheld bellen ten opzichte van het aantal motorvoertuigen per provincie, valt vooral Utrecht op. In deze provincie werden per duizend motorvoertuigen ruim 10 boetes gegeven; het op een na hoogste aandeel. Het laagste aandeel wordt gevonden in Flevoland, waar per duizend motorvoertuigen 3,6 boetes werden afgegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer