‘Temperatuurmeting valt meestal onder de AVG’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Temperatuurmeting valt meestal onder de AVG’

Het meten van de lichaamstemperatuur bij betreden van terreinen of bedrijven is niet zonder risico voor de uitvoerende partij. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), dat eerdere standpunten ten aanzien van temperatuurmetingen verduidelijkt. Temperatuurmeting valt veelal onder de AVG, zegt AP.

Gaat het bij toegangscontroles aan de poort uitsluitend om het aflezen van de temperatuur op een thermometer, dan valt dit aflezen niet onder het bereik van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daaraan verbindt de AP echter wel strenge voorwaarden. Bedrijven meten immers niet voor niets. Het kan zijn dat de uitkomsten van de temperatuurmeting worden bewaard. Of doorgegeven aan een andere persoon of bedrijf, zoals de werkgever van de chauffeur. Of dat deze gegevens in een andere vorm worden verwerkt. In die gevallen is de AVG wel degelijk van toepassing. In dat geval wordt volgens de AP gehandeld in strijd met de privacy regelgeving.

Eigenlijk betekent dit voor de praktijk van de ondernemer niets nieuws. Zodra er sprake is van enigerlei feitelijke registratie of gebruik van deze gegevens, is het risico voor de ondernemer buitengewoon groot. Registratie, gebruik of aan derden bekend maken vallen immers onder het juridische begrip “verwerken van persoonsgegevens ”. Dat zal in de praktijk ook normaliter het gevolg zijn. De AVG is dan gewoon van toepassing. Dit alles is weer onderhevig aan het toezicht van de AP. Met alle sanctierisico’s van dien.

De AP benadrukt daarnaast, dat het enkel meten van temperatuur een aantasting kan zijn van andere grondrechten. Zoals de integriteit van het lichaam. Dit impliceert, dat iemand van wie de temperatuur is gemeten, hierop een beroep kan doen bij de rechter.

Belangrijk om te weten is ook, dat lichaamstemperatuur geen zekerheid geeft over het wel of niet besmet zijn met het coronavirus.

Tegen deze achtergrond waarschuwt branche-organisatie Transport en Logistiek Nederland voor de risico’s die bij temperatuurmeting van werknemers of bezoekers kunnen ontstaan. Vooral wanneer een temperatuurmeting negatief uitpakt. Juist dan kan schade ontstaan. Voor zowel de werkgever als het bezochte bedrijf. De werknemer/chauffeur/bezoeker kan een klacht indienen bij de AP. Werkgever en werknemer kunnen een gerechtelijke procedure aanhangig maken. Schadeclaims voor zowel de werkgever als het bezoekende bedrijf kunnen het gevolg zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer