VIDEO – Volvo helpt afstand te houden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Volvo helpt afstand te houden

File-ongevallen met vrachtwagens hebben vaak dramatische gevolgen. Afstand houden is het devies en Volvo Trucks helpt daar nu bij met de introductie van Distance Alert, een veiligheidsfunctie waarmee vrachtwagenchauffeurs een veilige afstand tot hun voorligger kunnen houden en zo kritieke situaties kunnen voorkomen.

“Vaak worden ongelukken waarbij een voertuig achter op een ander voertuig rijdt, veroorzaakt door onoplettendheid en een te korte afstand tot de voorligger. Distance Alert waarschuwt chauffeurs met een rood lampje in de voorruit zodra de truck te dicht op het voorliggende voertuig komt en in de meeste gevallen kan zo een botsing worden voorkomen”, zegt Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Distance Alert maakt deel uit van de meest recente versie van Forward Collision Warning met noodremfunctie. Dit ondersteuningssysteem van Volvo Trucks is ontworpen om chauffeurs te helpen om ongevallen in verschillende stadia te voorkomen. Als Distance Alert niet het beoogde effect heeft, treden een knipperlicht en een geluidssignaal in werking om de chauffeur te waarschuwen. Ten slotte wordt de geavanceerde noodrem geactiveerd. Dit alles gebeurt in slechts enkele seconden.

De functie is bedoeld voor gebruik op hoofdwegen buiten de steden en wordt ingeschakeld bij snelheden boven de 60 km/u wanneer het adaptieve cruisecontrolesysteem niet in gebruik is. Net zoals de andere functies van het waarschuwingssysteem voor botsingen maakt Distance Alert gebruik van een combinatie van camera- en radartechnologie om de afstand te berekenen en objecten op de weg te herkennen. Als wordt gedetecteerd dat de voertuigen dichter op elkaar zitten dan de geselecteerde tijdsruimte van 1,5 tot 3,5 seconden, gaat er een rood lampje branden in de voorruit. Als de chauffeur niet langzamer gaat rijden, wordt het waarschuwingssysteem voor botsingen geactiveerd en worden hoorbare en zichtbare signalen afgegeven met toenemende intensiteit. Hierop volgend wordt de geavanceerde noodrem geactiveerd.

“Dankzij de voortdurende verbeteringen in de Active Safety-systemen van onze trucks kunnen chauffeurs de risico’s verminderen waaraan zij en andere weggebruikers worden blootgesteld. Distance Alert is een van de vele voorbeelden van hoe technologie bijdraagt om goede chauffeurs nog verder te verbeteren”, licht Carl Johan Almqvist toe.

“Voor transportbedrijven is investeren in veiligheid niet alleen zinvol om hun mensen en medeweggebruikers te beschermen, maar het bespaart ook geld. Lagere verzekerings- en reparatiekosten en minder ongeplande uitvaltijd zijn enkele argumenten. Bovendien wordt bij een veilige rijstijl gewoonlijk minder brandstof verbruikt. De combinatie van goed opgeleide, veiligheidsbewuste chauffeurs en veiliger trucks komt iedereen ten goede”, aldus Almqvist.

Volvo zegt het zelf al: Distance Alert is bedoeld voor een veilige afstand wanneer ACC niet is ingeschakeld. Juist om veiligheidsredenen zouden wij aanraden om ACC altijd in te schakelen. Alleen wanneer dat om redenen van doorstroming van verkeer of veiligheid, dus niet de chauffeurswens, niet het geval zou zijn, is Distance Alert een zinvolle optie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer