Ga naar hoofdinhoud

‘Versneld herstel transportsector in Q3’

De transportsector heeft zich in het derde kwartaal van 2010 versneld hersteld. Het wegvervoer laat een verbetering zien. In andere sectoren gaat het minder snel met het herstel. Vooral woongerelateerde branches, zoals keuken- en meubelspeciaalzaken, en de bouw, krijgen het nog zwaar te verduren. Dat meldt SectorScope, het kwartaalrapport van het Economisch Bureau van ABN AMRO.
Economische crisis raakt transportsector hardHet herstel van de transportsector versnelde in het derde kwartaal van 2010. Vooral het wegvervoer, waar het herstel relatief laat op gang is gekomen, laat een verbetering zien. Ook de tarieven stijgen weer. Voor 2011 verwacht ABN AMRO verder herstel in de sector. In de luchtvaart en zeevaart zwakt de omzetgroei af door een minder hard groeiende wereldhandel. De zakelijke dienstverlening heeft in het derde kwartaal van 2010 voor het eerst weer omzetgroei kunnen realiseren. De verschillen tussen branches binnen deze sector zijn echter groot. Branches zoals uitzendbureaus en marktonderzoekbureaus hebben zich op een indrukwekkende manier herstelt, terwijl de omzet bij managementadviesbureaus nog steeds krimpt. Het gevarieerde beeld tussen branches blijft ook in 2011 zichtbaar, maar per saldo gaat ABN AMRO uit van een omzetgroei voor de zakelijke dienstverlening van 5 procent in 2011 ten opzichte van 2010.

De omzetgroei van de industrie zal sterk vertragen in 2011. De afnemende groei van de Nederlandse export zal zijn weerslag hebben op de omzetontwikkeling. Hierdoor zal het omzetniveau van voor de crisis niet gehaald worden. Alhoewel de omzet van de meeste industriële branches verbetert, blijft die van de bouwmaterialenindustrie afnemen door daling van de bouwproductie. Voor de bouwsector wordt geen herstel verwacht in 2011. Bezuinigingen van gemeentes op het gebied van volkshuisvestiging en stadsvernieuwing, beïnvloeden de bouwproductie negatief. Hierdoor zal de omzet in de segmenten burgerlijke en utiliteitsbouw, grond-, weg- en waterbouw en bouwinstallatiebedrijven in 2011 licht dalen.

De detailhandel heeft eind 2010 een positieve omslag gemaakt en boekt na twee slechte jaren weer een lichte omzetgroei. ABN AMRO verwacht voor 2011 positieve omzetcijfers voor alle branches, maar deze blijven wel beperkt tot 1-2 procent. Opvallend is dat de elektronicawinkels het eind 2010 goed doen, doordat consumenten warmlopen voor nieuwe producten als tablets en smartphones. De Horeca heeft in het derde kwartaal van 2010 voor het eerst sinds acht kwartalen weer omzetgroei kunnen realiseren. ABN AMRO verwacht voor de horeca in 2011 een omzetgroei van 2 procent ten opzichte van 2010, als gevolg van het aantrekken van de particuliere en zakelijke bestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer