VIDEO - FNV neemt verlader Daimler op de korrel • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – FNV neemt verlader Daimler op de korrel

Vakbond FNV heeft weer een nieuwe transporteur en zelfs een verlader gevonden die volgens de bond schuldig zijn aan social dumping. Het gaat om Daimler AG en Hödlmayr Logistics, dat Mercedes-Benz personenauto’s door Europa vervoerd voor Daimler. Volgens FNV worden bij de transporten van Mercedes-Benz’ Oost-Europese chauffeurs uitgebuit.

hodlmayr_mercedesFNV heeft met Stichting VNB naar eigen zeggen ‘onderzoek gedaan’ daaruit is gebleken dat Oost-Europese chauffeurs voor Hödlmayr werken voor tweehonderd euro loon per maand en zeventien cent per kilometer. FNV uit de zware beschuldiging dat ‘Mercedes’ strenge sociale beleid, dat ook van toepassing is op zijn onderaannemers, alleen een papieren tijger blijkt.

Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die de transporten verzorgen voelen zich volgens FNV gediscrimineerd en uitgebuit. Chauffeurs leven weken in hun te kleine autotransportcabines om zoveel mogelijk voertuigen mee te kunnen nemen. Chauffeurs verklaren regelmatig maar een keer in de week warm en vers voedsel te kunnen eten. Met lonen uit het oosten werken de chauffeurs feitelijk zonder rechten in het westen.

De FNV sprak naar eigen zeggen met tientallen chauffeurs die werken voor de Roemeense satellietvestiging van de Oostenrijkse transporteur Hödlmayr. Het beeld dat de chauffeurs schetsen is schokkend. De chauffeurs zijn economisch gedwongen slachtoffer van een systematisch georganiseerde manier van uitbuiting. Voortweehonderd euro loon per maand en zeventien eurocent per gereden kilometer moeten de chauffeurs zien te overleven. Alleen het basisloon van een chauffeur in Nederlandse loondienst is al tien keer hoger. Daarnaast wordt standaard elke maand honderd euro van het loon ingehouden en bewaard in een apart fonds waaruit de chauffeurs eventuele schades zelf moeten betalen.

Edwin Atema van FNV – Stichting VNB: “Met dit onderzoek hebben we vast kunnen stellen dat het wegkijken van Mercedes maatschappelijk alleen maar slachtoffers kent. Oost-Europese chauffeurs worden schaamteloos uitgebuit en bonafide werkgevers en hun chauffeurs worden weggeconcurreerd. Om over de verkeersveiligheid nog maar te zwijgen. Het zou toch niet meer dan normaal moeten zijn dat chauffeurs, van welke nationaliteit dan ook, betaald worden conform de standaarden waar ze feitelijk werken. We hebben dit verhaal en de koude feiten maar eens uiteengezet in een filmpje om Mercedes wakker te schudden.” FNV meldt niet dat Hödlmayr ook voor andere autofabrikanten rijdt. Of het transportbedrijf ook voor die opdrachtgevers chauffeurs onderbetaalt, is niet duidelijk.

TTM.nl heeft verantwoordelijken van Hödlmayr en Daimler om een reactie gevraagd, maar daar is vooralsnog geen reactie op gekomen.

Hoe serieus dit ‘onderzoek’ van FNV nu weer is, valt te bezien. Al enkele malen heeft FNV een grote mond gegeven tegen transportbedrijven wegens ‘uitbuiting’, ‘slavernij’ of ‘social dumping’, maar kon dit later, zelfs voor de rechtbank, zelden hard maken. De FNV, zo is eerder gebleken, gaat niet altijd even professioneel en zorgvuldig te werk. Ook dit keer lijkt dit weer het geval. Zo weet de vakbond in haar uitingen de naam Hödlmayr niet eenmaal goed te schrijven. Ook de naam van Daimler komt niet in één keer voor in de aantijgingen van FNV.

5 reacties op “VIDEO – FNV neemt verlader Daimler op de korrel

 • RH Westenbrink

  Volgens mij gaat het niet aan om het onderzoek af te doen als ‘niet serieus’ omdat FNV de naam Hödlmayr niet goed heeft gespeld. De problemen met sociale dumping gaan m.i. dieper dan dat. Misschien is het raadzaam om de concrete problemen die FNV aanvoert serieus te nemen, namelijk chauffeurs die voor een klein deel van het loon van een ‘westerse’ chauffeur hier maandenlang rondrijden en voor dat loon zeker niet behoorlijk kunnen rondkomen bij het prijspeil hier.

 • rob

  daarom ook geen 45 uur in de cabine maken
  maar thuis zoals dat bedoeld was
  als deze mensen steeds ingevlogen moeten worden zou dat een stuk duurder uitvallen en dus ook minder lucratief

 • Jan

  even rekenen; per week € 200.–, dus per maand 4x€ 200 = € 800.– met per dag 300 km bij 20 werkdagen is dat 6000 km a € 0.17 = € 1020,– , totaal € 1820,– . transport van/naar huis voor rekening vervoerder.
  Gemiddeld maandloon in Oost Europa € 600.– . Zeg het maar, wat zou je zelf doen ? Dat de NL chf hier niet blij mee zal zijn is helemaal duidelijk.

  1. Filip

   Geen € 200 per week, maar per maand 😉

  2. Jan

   Volgens de tekst krijgen de chauffeurs een basis maand loon van €200– en een vergoeding voor iedere gereden kilometer
   Dus veel kilometers maken.
   Daarom rijden ze zo hard en maken ze (te) lange dagen om maar zo veel mogelijk
   Kilometers te maken.
   Ik vindt het aansturen tot ontduiking van de wet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer