VIDEO - Jumbo opent geautomatiseerd nationaal dc • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Jumbo opent geautomatiseerd nationaal dc

Jumbo is gestart met de belevering van de eerste bijna 100 Jumbo winkels in het land, vanuit haar geautomatiseerde nationale distributiecentrum (NDC) in Nieuwegein voor droge kruidenierswaren. De eerste winkels die vanuit dit NDC worden beleverd, liggen in het westen en noorden van het land. Komende weken worden hier stapsgewijs steeds meer Jumbo winkels aan toegevoegd, zodat voor eind 2020 alle ruim 670 Jumbo winkels in Nederland en België vanuit dit NDC beleverd worden.

Afgelopen weken is het distributiecentrum ingeladen met de ruim 11.000 verschillende artikelen die vanuit dit DC worden beleverd. Dit proces heeft zo’n anderhalve maand geduurd. Na zorgvuldige testen is het NDC nu gereed om de eerste winkels te beleveren. “Vier jaar geleden alweer maakte we de eerste plannen voor dit nieuwe NDC. En nu is het zo ver! De ingebruikname van het distributiecentrum is voor Jumbo een enorme stap, na jaren van voorbereiding. We hebben veel getest om de livegang zo goed mogelijk te laten verlopen. We hebben er alle vertrouwen in dat het gaat lukken”, aldus Karel de Jong, directeur Supply Chain van Jumbo Supermarkten.

Het gemechaniseerde nationaal distributiecentrum van Jumbo te Nieuwegein, tevens het meest duurzaam ontworpen pand ter wereld, is vandaag feestelijk geopend door Karel de Jong, directeur Supply Chain, Tiemen van Bruggen, sitemanager Nieuwegein en Jaap de Hoop, programmamanager Supply Chain.

“Dit nieuwe distributiecentrum draagt bij aan de succesvolle groei van Jumbo”, vervolgt De Jong. We werken aan een verdere toename van het aantal reguliere winkels, Foodmarkten en Jumbo City’s en ook in België timmeren we hard aan de weg. Daarnaast breidt ons assortiment steeds verder uit. Het aantal artikelen in deze categorie langer houdbare producten zal de komende jaren naar verwachting stijgen tot ruim 16.000 stuks. Via dit NDC zal ons grote assortiment haar weg vinden naar alle Jumbo klanten. Om deze groei in goede banen te leiden, legt het NDC zich toe op een snellere en efficiëntere toelevering van langer houdbare producten. Ook voor de landelijke distributie van een deel van de verse producten onderzoeken we nu de mogelijkheden voor een gemechaniseerd NDC in Nieuwegein.”

Jumbo heeft voor de nieuwbouw in Nieuwegein het hoogst mogelijke BREEAM-ontwerpcertificaat gerealiseerd en het pand is daarmee volgens BREEAM het meest duurzaam ontworpen pand ter wereld. Om voor dit duurzaamheidskeurmerk in aanmerking te komen, heeft Jumbo zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en energiebesparende bouwmaterialen en verlichting. Daarnaast is de nieuwbouw voorzien van zo’n 13.500 zonnepanelen en een installatie die zoveel warmte levert, dat er geen traditionele verwarming nodig is. Ook wordt regenwater opgevangen en hergebruikt. De buitenzijde en omgeving van het pand zijn ecologisch ingericht met onder meer bijennesten en speciale schelpenbakken, broednesten en een nestwand voor vogels. De centrale ligging van Nieuwegein zorgt er daarnaast voor dat de afstanden naar de winkels en de regionale distributiecentra relatief lager zullen zijn dan tot nu toe het geval was. Dit draagt vanzelfsprekend ook bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. De duurzaamheidsaspecten zijn onderdeel van de duurzaamheidsplannen van Jumbo op het gebied van klimaatbewust en toekomstbestendig bouwen en distribueren.

Het distributiecentrum, dat ligt op een terrein ter grootte van ruim 200.000 m2 op bedrijventerrein De Liesbosch, heeft in eerste instantie een omvang van ca. 45.000 m2. De van origine Duitse automatiseerder Witron heeft een compleet mechanisatiesysteem geleverd dat in deze omvang voor Nederland uniek is. Onderdelen van het systeem werden al wel gebruikt door verschillende retailbedrijven wereldwijd. In Nieuwegein staan volautomatische systemen die pallets naar zogenoemde opslaglocaties verplaatsen. Het mechanisatiesysteem bestaat uit drie subsystemen waarin de order, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd wordt verzameld. De Order Picking Machine (OPM) zorgt ervoor dat uiteindelijk zo’n 75% van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst. In het Dynamic Picking Syteem (DPS) worden kratten met behulp van een Pick by Light systeem gepickt en eveneens automatisch in een rolcontainer geplaatst. De overige artikelen worden handmatig verzameld. De grootste voordelen hiervan zijn dat de rolcontainers zo efficiënt mogelijk worden gevuld, waardoor het aantal transportbewegingen wordt verminderd. Daarnaast sluit de volgorde van stapeling van de rolcontainer aan op de wijze waarop de producten in de winkels in de schappen staan. Zo kunnen de producten eenvoudiger verwerkt worden en zijn ze sneller beschikbaar voor de klant.

“Wij zijn verheugd dat Jumbo voor Nieuwegein heeft gekozen als locatie voor hun innovatieve, nationaal distributiecentrum. Het onderstreept de aantrekkelijkheid van Nieuwegein als belangrijke nationale distributiehotspot en geeft een absolute kwaliteitsimpuls aan bedrijventerrein De Liesbosch”, zegt Ellie Eggengoor, wethouder Economische Zaken en Mobiliteit van de gemeente Nieuwegein. “Omdat het het meest duurzaam ontworpen distributiecentrum ter wereld is, wordt een goede stap gezet in onze ambities om van onze stad een duurzame stad te maken. Wij hopen dat de medewerkers met veel plezier in en vanuit Nieuwegein zullen werken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer