Ga naar hoofdinhoud

Vliegtuigvleugel vervoeren met Boyriven

Boyriven heeft eerder dit jaar met de levering van een Kardel schuifzeilopbouw aan Booi Karrosserieën bijgedragen aan de ontwikkeling van een bijzonder transportmiddel. Met dit transportmiddel kan een vliegtuigvleugel van Fokker (10×2.5×3.5 meter) vervoerd worden binnen de wettelijk toegestane maten.

Fokker1
Transporteur Leegwater Special Truck Zwijndrecht stelde carrosseriebouwer Booi Karrosserieën de vraag een oplegger te realiseren waar een vliegtuigvleugel van de Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker in past met een afmeting van maar liefst 10×2.5×3.5 meter. De vliegtuigvleugel moest droog kunnen worden vervoerd, stevig te verankeren zijn en vanaf de zijkant geladen en gelost kunnen worden. De lading is bovendien schadegevoelig en obstakels tijdens het laden en lossen zijn uit den boze. Tot slot wenste de opdrachtgever dat het transportmiddel binnen de wettelijk toegestane maten bleef. Gedegen vooroverleg en een aantal ruwe schetsen zorgden voor een helder plan van aanpak.

De minimale ruimte tussen vleugel en opbouw moest verder worden teruggebracht toen bleek dat de vleugel van het vliegtuig groter werd dan vooraf berekend. Booi Karrosserieën anticipeerde hierop door een uitsparing in de vloer te realiseren. Hiermee kon de vleugel lager op het frame geplaatst worden. Daarnaast zorgde de Alto rails van de Boyriven Kardel schuifzeilopbouw voor 20 cm meer ruimte. In het onderframe werd tevens een uitsparing gemaakt voor de vleugelpunt en er werden vier speciale twistlocks gemonteerd om het frame van de vleugel te verankeren. Voorts werd de Boyriven Kardel schuifzeilopbouw met hefdak uitgevoerd.

“Met trots kunnen wij zeggen dat wij deze transportoplossing hebben verwezenlijkt,” aldus Booi. “Het is Booi Karrosserieën gelukt om aan de wensen van de eindklant tegemoet te komen. Het werken met het Boyriven Kardel schuifzeilsysteem was hier een belangrijk onderdeel van.”

Fokker2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer