Vrijdag staking in supermarkt, metalektro en goederenvervoer • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Vrijdag staking in supermarkt, metalektro en goederenvervoer

Medewerkers uit de supermarktsector, de metalektro en het goederenvervoer leggen aanstaande vrijdag 30 april in de regio Nijmegen gezamenlijk voor 24 uur het werk neer. Met een grote colonne auto’s trekken ze door de stad en langs distributiecentra. Lucy Lamers, bestuurder FNV Metaal: “Het is in alle drie de sectoren hetzelfde: het gaat goed met de meeste bedrijven en toch laten de werkgevers het afweten als medewerkers vragen om een eerlijke cao.”

Vrijdagochtend verzamelen stakers uit de drie sectoren in personenauto’s aan de rand van Nijmegen. Van daaruit gaat het in een lange colonne naar Oosterhout, waar een aantal grote distributiecentra zitten, onder andere van Albert Heijn en Lidl. ’s Middags gaan de stakers in kleine groepjes bezoekers van supermarkten in Nijmegen om steun vragen. Alles gebeurt coronaproof.

Dat drie sectoren een gezamenlijke actie houden, komt niet vaak voor. Abdelilah Laoukili, consulent FNV Transport & Logistiek: “In alle drie de sectoren liggen de cao-onderhandelingen helemaal stil en zijn stakingsacties nodig om de werkgevers uit hun ivoren torens te laten komen. Op deze manier laten we zien dat we solidair met z’n allen de strijd voeren.”

In de cao-besprekingen gaat het in alle drie de sectoren in ieder geval om eerlijk loon, minder flexwerken en specifieke voorwaarden voor bepaalde leeftijdscategorieën. Michiel Al, bestuurder FNV Handel: “Het gaat in de supermarkten om een fatsoenlijke loonsverhoging en het behoud van de toeslag voor werk op de zondag, en ook om de mogelijkheid eerder te kunnen stoppen met werken.” Onder deze drie grootste cao’s van het land vallen in totaal ruim 600.000 medewerkers.

Volgens FNV misbruiken de werkgevers de coronacrisis te vaak door zich erachter te verschuilen. Lamers: “De meeste van de bedrijven in deze drie sectoren hebben weinig tot geen last van de coronacrisis. Sterker nog, juist door de coronacrisis gaat het vaak hartstikke goed, kijk maar naar bijvoorbeeld de supermarkten. Medewerkers moeten daarvan meeprofiteren en niet zoals nu in de kou worden gezet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer