Onderzoekers hacken slimme verkeerslichten • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Onderzoekers hacken slimme verkeerslichten

Twee medewerkers van beveiligingsbedrijf Zolder zijn erin geslaagd apps te hacken die in verbinding staan met ‘slimme’ fietsverkeerslichten. Door scripts aan te passen konden de hackers naar wens de verkeerslichten bedienen. Slimme verkeerslichten die gebruikt worden voor onder meer vrachtverkeer, zouden beter beveiligd zijn, zegt samenwerkingsverband Talking Traffic.

In Nederland zijn er enkele publieke innovaties waarbij verkeerslichtsystemen worden aangesloten op smartphone apps. “We hebben deze innovaties bekeken om te zien of deze systemen gemanipuleerd kunnen worden en hoe manipulatie een hacker ten goede kan komen. Concreet hebben we een manier gevonden om op twee verschillende platforms met succes een continue stroom van fietsers te faken die het verkeerslicht van de fietser direct groen maakt of de tijd verkort tot groen”, leggen de onderzoekers.

Meer dan 10 gemeenten in Nederland hebben een deel van hun fietsersverkeerslichten aangesloten op de getroffen perrons. Het was mogelijk om deze hacks uit te voeren vanaf elke afgelegen locatie, waardoor iemand het verkeer op afstand op schaal kan beïnvloeden. De hack resulteert in het op groen zetten van de fietserslichten, terwijl andere lichten op het kruispunt op rood gaan.

De reguliere beveiligingssystemen die ervoor zorgen dat de lichten niet tegelijkertijd op groen worden gezet, blijven intact. “Er zijn vergelijkbare projecten die de verkeerslichten van auto’s op groen zetten voor ambulances of vrachtwagens. Als een hacker er in slaagt om deze projecten te exploiteren met een soortgelijke aanval, kan hij de verkeerslichten van de auto’s direct op afstand beïnvloeden”, aldus de onderzoekers, die tegen de NOS zeggen dat in theorie de hack ook zou moeten kunnen bij (vracht)auto’s.

Talking Traffic, een samenwerkingsverband waar onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstart in participeert, benadrukt dat geen van de 1200 slimme verkeerslichten uit hun project gehackt zijn. “Het gaat hier om bepaalde apps die toegang hebben gekregen tot het systeem. De apps die deelnemen aan Talking Traffic zijn veel beter beveiligd.” Talking Traffic zegt echter niet dat de slimme verkeerslichten uit hun project niet te hacken zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer