Ga naar hoofdinhoud

Sneeuw in NL: welk transport mag niet de weg op?

Weggebruikers moeten dinsdag 22 januari rekening houden met gladheid door winterse neerslag. Het KNMI heeft code geel afgegeven. Dat betekent dat er beperkingen zijn voor bepaalde soorten wegtransport.

Vanuit het zuidwesten trekt in de loop van dinsdagochtend een front met lichte sneeuw over het land. Die wordt in Zeeland mogelijk voorafgegaan door ijzel, wat kan leiden tot verraderlijke gladheid. Op veel plaatsen kan er zich een sneeuwdek vormen van 1 tot 3 cm, lokaal mogelijk tot 5 cm. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers alert te zijn.

Vooralsnog verwacht Rijkswaterstaat een normale tot iets drukkere dinsdagochtendspits. Indien de winterse buien eerder het land intrekken dan dienen weggebruikers rekening te houden met veel hinder tijdens de ochtendspits.

Om problemen op de weg te voorkomen geldt er bij sneeuwval voor een aantal takken van transport beperkende maatregelen, laat Evofenedex weten. De sneeuw zorgt doorgaans voor monsterfiles, glijpartijen en kop-staart botsingen. Met name het vervoer van gevaarlijke stoffen zijn beperkingen van kracht.

Bij zicht van minder dan 200 meter door mist, regen of sneeuw mag er geen vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvinden als:

  • in tanks waarvan de capaciteit meer dan 3000 liter is;
  • vuurwerk boven de vrijgestelde hoeveelheden van sectie 1.1.3.6.

Bij glad wegdek of zicht minder dan vijftig meter door mist, regen of sneeuw geldt er een verbod op:

  • het vervoer van gevaarlijke stoffen in tanks of los gestort;
  • verpakte gevaarlijke stoffen boven de vrijgestelde hoeveelheden van sectie 1.1.3.6.

Voor LZV-voertuigen geldt dat deze sinds 1 januari niet meer de weg op mogen bij code oranje of rood. Het rijverbod is alleen van kracht voor het gebied waar de waarschuwing voor is afgekondigd. Dat betekent dat dinsdag LZV’s vooralsnog de weg op mogen.

Voor exceptioneel transport geldt dat bij gladheid of zicht minder dan 200 meter er niet gereden mag worden en het transport zo spoedig mogelijk op een veilige plaats moet worden neergezet.

In het geval van een weerswaarschuwing is het ook voor overig verkeer de vraag of het verstandig is om de weg op te gaan. Kijk kritisch naar de weersvoorspellingen en maak de afweging of er geen mogelijkheid is om op een ander tijdstip de klant te beleveren of om later in de week die klus te klaren.

Bron: Evofenedex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer