Vanaf vrijdagmiddag gaat het stormen met zeer zware windstoten. Branche-organisatie Transport en Logistiek Nederland roept ondernemers en chauffeurs op om voorzorgsmaatregelen volgens code oranje te nemen: bespreek met je opdrachtgever over het (tijdelijk) stilleggen van vervoer. Het KNMI heeft code rood afgegeven voor een deel van Nederland vanwege de storm Eunice. Het weeralarm geldt vanaf 14.00 uur voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied. “De storm is langdurig en extreem en dat is zeer uitzonderlijk”, meldt een KNMI-woordvoerder.
Vrijdagmiddag worden er boven het land zeer zware windstoten verwacht van 100-120 km/uur, in de kustgebieden tot 130 km/uur en aan de noordwestkust en op de Wadden mogelijk nog iets hoger. Alleen voor Limburg geldt code geel.
TLN heeft voor de verschillende kleurcodes bij heftig weer een folder met tips afgegeven. Voor code oranje staat daar in: “Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is. Tips bij code oranje zijn: Bespreek het (tijdelijk) stilleggen van vervoer met afnemers en/of vervoerders, Pas de vervoersroutes aan waar mogelijk om de weersomstandigheden te mijden en mijd kritieke punten zoals tunnels/bruggen bij windstoten, evalueer de situatie op de weg met de vervoerders/chauffeurs en monitor steeds de informatie van het KNMI / Rijkswaterstaat. Binnen 12 uur is code rood mogelijk.
Dat blijkt, want KNMI geeft nu ook code rood af. Daarover zegt TLN: “Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn. Veiligheid staat voorop: wij adviseren het vervoer stil te leggen in de regio(‘s) waar code rood geldt. Weet dat de uitvoerende partij eindverantwoordelijk is voor de veiligheid. Informeer partners in de logistieke keten.”

alsmaar lichter bouwen