Wie is er nou verantwoordelijk voor ‘te hoge vrachtwagens’? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Wie is er nou verantwoordelijk voor ‘te hoge vrachtwagens’?

‘Truckers blijven massaal hoogtemeldingen negeren’, meldt de Telegraaf maandagmorgen. Dat is een prachtige kop, maar dekt hij wel de lading van het probleem? Misschien ligt dat wel bij te strak afgestelde detectiesystemen.

8130 keer gingen afgelopen jaar de slagbomen voor een tunnel naar beneden omdat er gedetecteerd was dat een vrachtwagen te hoog (beladen) was. 800 keer meer dan in 2020.

Rijkswaterstaat spreekt in het artikel van een ‘hardnekkig probleem’ en doelt daarbij op de chauffeurs. Die zouden beter moeten letten op ‘opwaaiende dekzeilen, uitstekende stangen of te hevig verende vrachtwagens’. Want juist die centimeters verschil laten de alarmbellen bij een tunnel al afgaan.

Natuurlijk moet je als chauffeur (en vervoerder) er goed op letten dat je truck niet te hoog is, maar hoe voorkom je dat je dekzeil wat klappert of dat de vrachtwagen in- en uitveert? Er is weliswaar een marge van zes centimeter, maar je kunt je afvragen of de detectiesystemen niet gewoon te strak staan afgesteld. Als een verende vrachtwagen al een probleem oplevert… Rijkswaterstaat heeft talloze camera’s langs de snelwegen, kan alles zien, maar het adequaat meten van de hoogte van een vrachtwagen kan dan niet? Dat is moeilijk te begrijpen…

Onlangs is een project opgestart om meer aandacht te vragen voor hoogtemeldingen.

2 reacties op “Wie is er nou verantwoordelijk voor ‘te hoge vrachtwagens’?

  • D. Verhoeven

    Misschien moet dit specifieke artikel eens naar de betweter Gijsbert Termaat van de Telegraaf gestuurd worden. In zijn ogen is iedereen, die zich niet strak aan de regels houdt in het verkeer, een asociaal persoon. Laat de hoogtemetingsystemen inderdaad eens een grotere marge in acht nemen. Op deze manier is de chauffeur altijd de pineut, ook al kan hij er niets aan doen. En de chauffeur is tegenwoordig al genoeg de pispaal in het verkeer.

  • T. Holwerda

    onze overheid heeft een handje van afschuiven of over de heg te gooien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer