EU maakt wegtransport makkelijker in oorlogsgebied • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

EU maakt wegtransport makkelijker in oorlogsgebied

De International Road Transport Union (IRU) verwelkomt de toezegging van de EU-ministers van vervoer om hun reactie op de vervoersproblemen als gevolg van de oorlog in Oekraïne beter te coördineren.

Deze verbintenis komt twee dagen nadat de Europese Commissie twee mandaten heeft voorgesteld om onderhandelingen te openen met Oekraïne en Moldavië over de tijdelijke vrijstelling van bepaalde vergunningsvereisten om de wegvervoerscapaciteit op te voeren en de handelsverbindingen tijdens de huidige crisis te vergemakkelijken.

Doordat de havens van de Zwarte Zee en zeeroutes nog steeds gesloten zijn als gevolg van de oorlog, is de handelscapaciteit tussen Oekraïne en de EU aanzienlijk kleiner. Het wegvervoer is van cruciaal belang om een deel van deze goederen, met name levensmiddelen en landbouwproducten, naar de EU te vervoeren terwijl de oorlog de traditionele routes blijft aantasten.

Umberto de Pretto, secretaris-generaal van de IRU: “Een betere coördinatie tussen de acties van de EU-lidstaten op het gebied van vervoer is de juiste manier om de complexe uitdagingen aan te gaan om goederen van en naar Oekraïne en Moldavië te vervoeren. Het wegvervoer heeft een sleutelrol gespeeld, en zal dat blijven doen, in het in beweging houden van de handel, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden zoals deze oorlog.”

Raluca Marian, IRU EU Advocacy Director, voegde daaraan toe: “De IRU zou een EU-brede aanpak toejuichen, met tijdelijke overeenkomsten om de handel in goederen over de weg tussen de EU, Moldavië en Oekraïne in deze buitengewone situatie te vergemakkelijken. De overeenkomsten moeten echter rekening houden met en afgestemd zijn op de huidige complexe tenuitvoerlegging van nieuwe markt- en sociale regels om ervoor te zorgen dat het wegvervoer in de EU zo doeltreffend mogelijk blijft werken zonder dat het concurrentieniveau in het gedrang komt. Eventuele tijdelijke overeenkomsten moeten ook regelmatig worden geëvalueerd.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer