Europa wil Oekraïne en Moldavië toelaten op markt wegtransport • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Europa wil Oekraïne en Moldavië toelaten op markt wegtransport

De Europese Commissie heeft de Europese lidstaten gevraagd om een mandaat om een overeenkomst op te zetten om Oekraïne en Moldavië toe te laten op de Europese wegtransportmarkt. Daarmee moeten onder meer supply chains van voedsel in leven worden gehouden.

In een voorstel dat bij de Raad is ingediend, stelt de Commissie voor onderhandelingen te openen met Oekraïne en Moldavië met het oog op de sluiting van overeenkomsten inzake vrachtvervoer over de weg tussen de EU en beide landen. Nu de traditionele vervoersroutes in de regio gesloten zijn, wordt met het initiatief beoogd de bevoorradingsketens, met inbegrip van de voedselzekerheid, veilig te stellen na de niet-uitgelokte en niet-gerechtvaardigde agressie van Rusland tegen Oekraïne.

Adina Vălean, commissaris voor vervoer, verklaarde: “Vandaag stellen wij voor vervoersovereenkomsten te sluiten met Oekraïne en Moldavië door het wegvervoer voor hun vervoerders in de EU gedeeltelijk te liberaliseren. Dit zal Oekraïne in staat stellen belangrijke exportgoederen te vervoeren via zeeroutes – die momenteel niet beschikbaar zijn door de Russische militaire agressie. De blokkade van de Zwarte Zeehavens heeft ook negatieve gevolgen voor Moldavië, dat voor zijn eigen export essentiële transportroutes door Oekraïne is kwijtgeraakt en waarvan de economie zwaar is getroffen door de oorlog in Oekraïne. Ons voorstel zal onmiddellijke verlichting brengen voor de economieën van deze twee landen.” De Commissie stelt voor het goederenvervoer over de weg flexibeler te maken, zodat Oekraïense, Moldavische en EU-wegvervoerders over elkaars grondgebied kunnen transiteren en tussen elkaars grondgebieden kunnen opereren. Het voorstel bevat ook clausules over de erkenning van Oekraïense rijbewijzen en getuigschriften van vakbekwaamheid om de Oekraïense chauffeurs verder te ondersteunen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer