Foto's + VIDEO: Mercedes-Benz presenteert vernieuwde eActros • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO: Mercedes-Benz presenteert vernieuwde eActros

Mercedes-Benz heeft woensdagmorgen de nieuwe elektrische Actros gepresenteerd. De eActros is een distributietruck, die we al bij diverse transportbedrijven zagen proefrijden. Aan de buitenkant zien we de MirrorCams in plaats van zijspiegels. De eActros heeft een elektrische as met twee elektromotoren, goed voor maximaal 400 kw (536 pk).

Er is keus uit een accupakket met drie of vier modules, elk 105 kWh groot. Maximaal dus 420 kWh, en de actieradius is dan 400 km. De eActros kan opladen met 160 kW, en bij drie accumodules is er dan iets meer dan een uur nodig om weer 80 procent accucapaciteit te hebben. In het interieur heeft de eActros de Multimedia Cockpit met schermen, die we kennen van de gewone Actros. De eActros is ook voorzien van Active Brake Assist 5, met voetgangersherkeninning. En handig tegen de dode hoek is het standaard gemonteerde Sideguard Assist.

Met zijn eerste in serie geproduceerde elektrische truck luidt Mercedes-Benz Trucks een nieuw tijdperk in. “We moeten erkennen dat transport deel uitmaakt van het probleem als het gaat om klimaatverandering. Tegelijkertijd willen en zullen we bijdragen aan de oplossing. Het begin is er met de eActros, onze eerste in serie geproduceerde elektrische truck, die meer dan een half miljoen testkilometers op de openbare weg heeft afgelegd”, aldus Karin Rådström, lid van de raad van bestuur van Daimler Truck AG, verantwoordelijk voor Mercedes-Benz Trucks. De eActros en bijbehorende services zijn voor Mercedes-Benz Trucks en onze klanten een grote stap richting CO2-neutaal vervoer over de weg.”

Nadat Mercedes-Benz Trucks al op de IAA 2016 in Hannover het conceptvoertuig van een distributietruck voor stedelijke gebieden had gepresenteerd, gingen vanaf 2018 tien prototypen van de eActros voor praktijktests naar klanten in Duitsland en andere Europese landen, waaronder Nederland. Het doel van de ‘eActros innovatievloot’ was om vanaf 2021 de eActros op de markt te brengen. “De nauwe samenwerking met onze klanten was de focus bij de ontwikkeling van de eActros. Alles wat we van tevoren door de ‘eActros innovatievloot’ hebben geleerd, is nu in serieproductie gegaan. Het productiemodel is op sommige punten weer aanzienlijk beter dan de prototypen, op het gebied van actieradius, vermogen en veiligheidsuitrustingen”, aldus Andreas von Wallfeld, Hoofd Sales, Marketing en Services bij Mercedes-Benz Trucks.

Het technologische hart van de eActros wordt gevormd door de aandrijflijn met twee geïntegreerde elektromotoren en een tweetraps transmissie. De beide motoren garanderen een indrukwekkend rijcomfort en een hoge rijdynamiek, maar tegelijkertijd maakt de stille en emissievrije elektrische aandrijving ook nachtleveringen en toegang tot stadscentra waar een dieselverbod geldt mogelijk. Afhankelijk van de uitvoering, haalt de eActros zijn energie uit drie of vier accupakketten van circa 105 kWh1. De maximale capaciteit van circa 420 kWh2 maakt een actieradius tot 400 km mogelijk3. De eActros heeft een maximaal laadvermogen van 160 kW: de drie accupakketten hebben bij een conventionele DC-snellader met 400 A laadstroom iets meer dan een uur nodig om van 20 tot 80% te worden geladen4. “Dit maakt de eActros qua beschikbaarheid en dienstverlening optimaal toegerust voor dagelijkse inzet in het distributietransport”, aldus Von Wallfeld.

Om transportondernemers bij het overschakelen op eMobility bij elke stap te ondersteunen, heeft Mercedes-Benz Trucks de eActros in een holistisch ecosysteem dat ook advies en services voor klanten omvat, zoals optimaal gebruik van de truck, optimalisatie van de TCO en opbouw van een laadinfrastructuur. Daarnaast overtuigt de e-truck door een hoge mate van digitalisering en connectiviteit.

Dit geldt ook voor de voertuigveiligheid. Al met de huidige generatie Actros met conventionele dieselaandrijving heeft Mercedes-Benz Trucks op indrukwekkende wijze laten zien welk veiligheidsniveau vandaag de dag mogelijk is en met welke maatregelen de fabrikant zijn visie op ongevalvrij rijden nastreeft. Bij de eActros heeft Mercedes-Benz niet alleen oog voor de actieve veiligheid, bijvoorbeeld in de vorm van standaardsystemen zoals de MirrorCam, de dodehoekassistent Sideguard Assist of de noodremassistent Active Brake Assist (ABA) van de vijfde generatie met voetgangersdetectie, maar ook voor de uitdagingen die gepaard gaan met elektrische voertuigen en HV-systemen.

Het seriemodel gaat vanaf herfst 2021 in productie in de grootste Mercedes-Benz truckfabriek in Wörth, Duitsland. Voor de nieuwe productieprocessen zijn daar de afgelopen maanden intensieve voorbereidingen getroffen, waaronder de bouw van een nieuwe assemblagelijn. In eerste instantie is het seriemodel van de eActros leverbaar in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Frankrijk, Nederland, België, Groot-Brittannië, Denemarken, Noorwegen en Zweden. Andere landen volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer