‘Incorrecte inzet vreemde chauffeurs kan strafbaar zijn’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Incorrecte inzet vreemde chauffeurs kan strafbaar zijn’

Met het enorme chauffeurstekort willen transportbedrijven eenmaal gevonden chauffeurs graag aan zich binden en in een vrachtwagen zetten. Voorzichtigheid is daarbij geboden want als een transporteur niet correct bedrijfsvreemde chauffeurs inzet, kan dat strafbaar zijn. Dat meldt Vallenduuk Advocaten in een blog op haar website.

Mr. Annick Dijkman van Vallenduuk Advocaten gaat in het blog diep in op de mogelijkheden en onmogelijkheden van de inzet van chauffeurs die in de basis niet uw eigen chauffeurs zijn.

Hieronder plaatsen we de volledige tekst van het blog. Wie vragen heeft over deze materie kan terecht bij Vallenduuk Advocaten.

‘De arbeidsmarkt is misschien wel de grootste uitdaging voor de logistieke sector vandaag de dag. Uit een recent rapport van de International Road Transport Union (IRU) blijkt dat sprake is van het grootste chauffeurstekort sinds decennia. Veel transportbedrijven zijn naarstig op zoek naar nieuwe werknemers, maar de vraag is groter dan het aanbod. Het werk neemt daarentegen wel toe. Reden voor veel bedrijven om een eenmaal gevonden chauffeur snel aan zich te binden en in te zetten voor werkzaamheden, of het nu – los van de werknemer in loondienst – een zzp-er, een uitzendkracht of een ingeleende chauffeur van een collega is. Daarbij is wel enige voorzichtigheid geboden. Er kunnen namelijk nogal wat risico’s kleven aan het niet op correcte wijze inzetten van chauffeurs die niet uw eigen chauffeurs zijn. Gebeurt dat niet op de juiste wijze, dan kan dat zelfs een strafbaar feit tot gevolg hebben.

Ik zal hieronder kort ingaan op de verschillende mogelijkheden: de zzp-er, de uitzendkracht en collegiale inleen. Wat mag wel en wat mag niet.

De eis van dienstbetrekking

Volgens de Wet wegvervoer goederen (Wwg) is het voor een transportbedrijf verboden om vervoer te verrichten met chauffeurs die niet bij het bedrijf in dienst zijn (de zogenoemde eis van dienstbetrekking). Om duidelijk te maken dat sprake is van een dienstbetrekking moeten de onderneming en de chauffeur gezamenlijk een verklaring opstellen waarin is opgenomen dat het vervoer voor rekening en risico van de onderneming wordt verricht en sprake is van een loons- en gezagsverhouding tussen de onderneming en de chauffeur. Uit deze eis van dienstbetrekking volgt dus dat transportbedrijven in principe geen gebruik mogen maken van zelfstandige chauffeurs. Daarvoor is wel een optie, maar dan moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

De zzp-er in het vervoer

Een zzp-er is een persoon die arbeid verricht voor eigen rekening of risico in een eigen bedrijf. De zzp-er is dus niet bij u in dienst (geen dienstbetrekking) en staat niet tot u in gezagsverhouding.

Een zzp-er mag voor eigen rekening en risico goederen vervoeren voor uw bedrijf, mits de zzp-er:

 • zelf beschikt over een vergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg;
 • zelf beschikt over een vrachtwagen waarmee de goederen worden vervoerd. Dit mag overigens koop, lease of huur zijn; het vergunningsbewijs in de vrachtwagen op naam staat van het transportbedrijf van de zzp-er;
 • rijdt voor eigen rekening en risico.

Er mag geen sprake zijn van loondienst (een dienstbetrekking). Een zzp-er mag zich dus niet aan u verhuren als chauffeur en rijden met de vergunning van uw onderneming. Over deze vergunning moet hij zelf beschikken.

Uitzendkracht en collegiale inleen

Naast de zzp-er zijn er nog twee manieren om chauffeurs die niet bij u in dienst zijn in uw onderneming in te zetten, namelijk door collegiale inleen of via een erkend uitzendbureau. Voor deze twee gevallen wordt ontheffing verleend van de eis van dienstbetrekking. Maar let op, ook voor deze opties geldt dat aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan.

Als u een chauffeur nodig heeft en u kunt deze inlenen via een uitzendbureau, dan moet u er op letten dat u gebruikmaakt van een erkend uitzendbureau. Volgens de Wwg mag een transportonderneming namelijk alleen gebruikmaken van uitzendbureaus die zijn aangewezen door de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Dit gebeurt door middel van een aanwijzingsbeschikking van de KIWA. Daarnaast heeft de uitzendchauffeur een verklaring van terbeschikkingstelling nodig. De chauffeur moet deze verklaring onderweg bij een controle kunnen tonen en ontvangt deze van het uitzendbureau. Hoe onschuldig het ook lijkt, als u (onbewust) zaken doet met een niet erkend uitzendbureau, dan pleegt u daarmee een strafbaar feit. Controleer vooraf dus altijd of het uitzendbureau waar u zaken mee wilt doen over een aanwijzingsbeschikking van de KIWA beschikt.

Daarnaast kan tijdelijk gebruik worden gemaakt van een chauffeur van een ander transportbedrijf (collegiale inleen), mits:

 • het bedrijf dat de chauffeur ter beschikking stelt in bezit is van een transportvergunning en de chauffeur een verklaring van dienstbetrekking kan tonen;
 • de chauffeur ter beschikking wordt gesteld door het andere bedrijf zonder winstoogmerk en bij wijze van hulpbetoon; en
 • de inleen plaatsvindt voor beperkte tijd. Voldoet u niet aan deze voorwaarden, dan riskeert u ook hier een fikse strafrechtelijke boete via de officier van justitie of de economische politierechter.

Al met al, zijn er dus voldoende opties om gebruik te maken van chauffeurs die niet bij u in dienst zijn. Het is alleen wel belangrijk dat dit op de correcte wijze gebeurt.

Eén reactie op “‘Incorrecte inzet vreemde chauffeurs kan strafbaar zijn’

 • Peter

  Heel verhaal vind het maar grote onzin dat ik geen zzp’ers in mag zetten slaat nergens op, men kan tegenwoordig oogarts,slager,timmerman of wat dan ook worden zonder papieren of ook maar iets van ervaring of verstand er van hebben.
  Zelfs kleine plastische chirurgie zoals botox aanbrengen kan al bij plaatselijke buurvrouw die nergens verstand van heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer