Wordt Nieuwe Zijderoute gebruikt voor drugstransport? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Wordt Nieuwe Zijderoute gebruikt voor drugstransport?

De politie maakt zich zorgen dat de dagelijks rijdende goederentreinen tussen China en Tilburg worden gebruikt voor het vervoer van grondstoffen die nodig zijn voor het maken van synthetische drugs. Dat meldt onder meer het AD.

De zogeheten Chengdu Express werd in 2016 in gebruik genomen en rijdt dagelijks tussen Chengdu en Tilburg. Hoewel er nog maar één keer een partij drugschemicaliën is onderschept, heeft de politie aanwijzingen dat drugscriminelen vaker misbruik maken van de Chengdu Express. 

De inhoud van de goederentreinen wordt gecontroleerd aan de grens van Polen en Wit-Rusland. Daar rijdt de Chengdu Express de Europese Unie binnen. Vanwege het vrij verkeer van goederen in Europa, is die eerste controle ook meteen de laatste. Als de treinen in Tilburg arriveren, wordt er alleen nog gecontroleerd als er ‘aanwijzingen zijn voor onregelmatigheden’, bevestigt een woordvoerder van de Douane, zo staat in de krant.

Terminal in Chengdu

Er zijn de laatste jaren ook onaangekondigde controles geweest bij Railport Brabant, maar die leverden niets op. Alleen in de laatste maanden van 2016, vlak na de opening, is er een partij wijnsteenzuur gevonden, een grondstof voor het maken van crystal meth. De politie dringt aan op meer controles, maar de gemeente Tilburg en Railport Brabant lijken daar niet van overtuigd.

Bron: AD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer