Stena Line stuurt 600 medewerkers naar huis • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Stena Line stuurt 600 medewerkers naar huis

Veerdienst Stena Line stuurt 600 medewerkers in Groot-Brittannië en Ierland naar huis als gevolg van de Corona-crisis. 150 van hen worden direct ontslagen. Zij die met verlof moeten behouden 80 procent van het salaris.

Sinds het ontstaan van de crisis heeft Stena Line een grote daling van het aantal boekingen van reizen en vrachtvolumes gekend. Geschat wordt dat de passagierscijfers zich pas tot ver in 2021 zullen herstellen. Als gevolg van de aanzienlijke vermindering van de inkomsten, is het bedrijf gedwongen om moeilijke beslissingen te nemen om de kosten te verlagen en ervoor te zorgen dat hun vitale toeleveringslijnen van essentiële goederen in Europa.

“De COVID-19-crisis heeft ertoe geleid dat Stena Line een aanzienlijke daling van het passagiers- en vrachtvolume op al haar 20 Europese routes ondervindt. We moeten enkele zeer moeilijke beslissingen nemen, waarvan we hoopten dat we die nooit zouden hoeven te nemen”, zegt Ian Hampton, directeur van Stena Line.

De aankondiging van verlof en ontslagen heeft betrekking op zowel Britse als Ierse wal- en zeewerknemers, met inbegrip van degenen die op schepen op de Ierse Zee en de Noordzee werken. Dit volgt op een vermindering van het aantal afvaarten op verschillende routes; er zijn ook verschillende schepen uit de vaart genomen.

“Om de continuïteit van onze vrachtactiviteiten te waarborgen, hebben we geen andere keuze dan onze kosten te verlagen. We zijn vastbesloten om vitale aanvoerlijnen open te houden voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Helaas moeten we werknemers met tijdelijk betaald verlof verlossen en gedwongen ontslagen nemen, terwijl we ons aanpassen aan deze nieuwe realiteit. We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat essentiële toeleveringslijnen operationeel blijven in deze voor het bedrijf en de landen die we bedienen zeer moeilijke tijd”, voegt Hampton toe.

Iedereen die verlof krijgt, krijgt 80 procent van zijn of haar salaris. Waar de Britse en Ierse overheidsregelingen niet het volledige bedrag dekken, zal de rest door het bedrijf worden betaald.  Het verlof zal ook worden gebruikt om kwetsbare werknemers te helpen, zoals werknemers die zich moeten isoleren als gevolg van onderliggende gezondheidsproblemen, zwangere werknemers en, waar mogelijk, werknemers met zorgverantwoordelijkheden als gevolg van COVID-19.  Het overleg met de vakbonden over verlof en ontslagen gaat vandaag van start.

Op maandag 16 maart kondigde Stena Line de ontslagen aan die betrekking zullen hebben op 950 werknemers in Scandinavië. Een aantal van deze werknemers is inmiddels ook verlost. In Denemarken en de Baltische staten zijn vervolgens nog meer banen verloren gegaan. Het bedrijf evalueert zijn activiteiten in alle regio’s en sluit niet uit dat er nog meer verlof, ontslagen of wijzigingen in de huidige vaarschema’s of routes kunnen optreden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer