Ga naar hoofdinhoud

Veel meer inklimmers in Rotterdamse haven

De politie en de marechaussee hebben het afgelopen jaar rond de Rotterdamse haven maar liefst 1371 ‘inklimmers’, personen die in trailers, containers of laadblakken klimmen, in de kladden gegrepen. 897 van hen hebben de Albanese nationaliteit. Het met bijna 400 gestegen aantal inklimmers komt deels door betere controle. Dat schrijft de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb aan een Rotterdamse raadscommissie.

In het kader van de aanstaande Brexit hebben de gemeente en andere overheden en partners maatregelen getroffen om de impact van een no-deal Brexit zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast heeft de politie een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden ingericht om eventuele effecten ten aanzien van de openbare orde als gevolg van een no-deal Brexit te beheersen, zo schrijft Aboutaleb.

In 2017 zijn 944 inklimmers aangehouden, waarvan 771 van Albanese nationaliteit. De toename van het aantal inklimmers wordt volgens de burgemeester niet alleen toegeschreven aan het daadwerkelijk stijgend aantal migranten dat de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk wil maken, maar ook door de (extra) maatregelen die in de loop van de járen zijn genomen door de overheid (politie, Kmar en gemeente) en het bedrijfsleven (de ferryterminals) en die tot een hogere pakkans hebben geleid.

Albanezen mogen sinds 2017 vrij en zonder visum naar en door Nederland reizen. Engeland verplicht ze wel om een visum te hebben. Daar proberen ze vaak werk te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer