Ga naar hoofdinhoud

21 rijverboden bij transportcontrole

De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft in samenwerking met de Inspectie Verkeer en Waterstaat en participatie van de Rijksdienst voor het Wegverkeer van donderdag 23 op vrijdag 24 april 2009 op vijf verschillende locaties controles gehouden op vrachtwagens en bussen.

politiecontroleEen op de acht van de gecontroleerde chauffeurs moesten hun transport stopzetten. In totaal zijn er 161 controles (143 vrachtauto’s en 18 autobussen) uitgevoerd, waarbij 61 overtredingen zijn geconstateerd. In 16 gevallen werd een bevel tot staking van de arbeid opgelegd en vijf keer werd een maatregel toegepast (rijverbod). Van buitenlandse overtreders is in totaal voor 14550 euro aan boetes geïnd. Bij de Nederlandse bussen zijn geen overtredingen geconstateerd. Eén chauffeur van een lijnbus Marokko – Amsterdam mocht niet verder rijden met de aanhangwagen omdat de remmen hiervan niet in orde waren.

De controles vonden, strategisch verdeeld, plaats langs de hoofdtransportassen in Nederland van 20.00 tot 02.00 uur op de rijksweg A16 ter hoogte van parkeerplaats Hazeldonk, rijksweg A67 douaneterrein Venlo, rijksweg A1 ter hoogte van Apeldoorn en rijksweg A4 ter hoogte van Leiden en A15 ter hoogte van Zetten.

Het niet nakomen van de bepalingen van de arbeidstijdenwet kwam 32 keer voor. In 16 gevallen werd een bevel tot staking van de arbeid opgelegd wegens overtreding van de rusttijd, rijtijd of manipulatie van de controlemiddelen.

Rijtechnisch verkeerden de gecontroleerde voertuigen in goede tot redelijke staat van onderhoud. Er werden in totaal 21 technische overtredingen geconstateerd. In vijf van deze gevallen was de aard van de overtreding zodanig dat het euvel ter plaatse verholpen moest worden.

Twee Belgische opleggers waren voorzien van een vals kenteken en vervoerden ongeoorloofd koeien van Frankrijk naar Duitsland. Beide opleggers zijn in beslaggenomen. Voor de koeien is een tijdelijk onderkomen gezocht. Een Duitse chauffeur gaf een valse naam op omdat hij vermoedelijk zonder rijbewijs reed. Een nader onderzoek volgt nog. Bij twee vrachtauto’s was met de snelheidsbegrenzer geknoeid. Tegen de chauffeurs is proces-verbaal opgemaakt. Eén chauffeur reed op de bestuurderskaart van zijn baas en twee chauffeurs reden zonder bestuurderskaart.

Bron: KLPD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer