Afzetgroei trucks en trailers kalft af • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Afzetgroei trucks en trailers kalft af

Na een opleving van anderhalf jaar is de klad in de truck- en trailerverkoop gekomen. Dat meldt ING Economisch Bureau. Door de economische onzekerheid is de investeringsbereidheid minder, waardoor de truckafzet dit jaar lager uitvalt dan verwacht. Ook de trailerafzet komt niet aan de gestelde prognose. De noodzaak tot aanschaf van Euro 6 trucks belooft wel een betere toekomst.

truckverkoop_overhandiging sleutelsNa een opleving van anderhalf jaar is de afzet van trucks in Nederland weer in de min gedoken. Per saldo zijn in de eerste helft van 2012 14 procent minder trucks geregistreerd dan vorig jaar. Vooral de afzet van bouwvoertuigen liep terug (-25 procent). Al met al zal de verwachting van ING van 11.500 trucks (-5 procent) voor heel 2012 daarmee licht naar beneden moeten worden bijgesteld. Het lage afzetniveau wijst erop dat uitstel van vervanging zich nog steeds opstapelt.
Afzet van Trucks- en Trailers weer over hoogtepunt

De afzet van de nieuwe Euro 6 trucks komt langzaam van de grond. Tot nu toe hebben zich voor investeringen vooral bedrijven uit de food-retail laten zien, maar dit zal zich gaan verbreden. Op dit moment is naar schatting 30 procent van de verkochte nieuwe trucks een Euro 6. Met de subsidie van  4.500 euro en de aanstaande verplichtstelling per januari 2014 loopt dit aandeel volgend jaar op. Dit is positief voor de truckmarkt èn de kwaliteit van het wagenpark.
Ontwikkeling truckverkoop (j.o.j.) opnieuw in de min

De opleving van de trailermarkt was sterker dan die van de truckmarkt, maar de afzet moest hier ook van verder komen. Na het dieptepunt op 65 procent van het langjarig gemiddelde (10.500) herstelde de markt tot 8.500 in 2011. Enkele grote orders hebben de markt begin 2012 positief beïnvloedt, waarmee de teller halverwege dit jaar nog groei aangeeft (+5 procent). Door de recente terugval is het toch onzeker of de eerdere ING-prognose van 8.300 trailers ( -2 procent) haalbaar is. Ook voor de trailermarkt zal een ommekeer tot tenminste volgend voorjaar op zich laten wachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer