fbpx Ga naar hoofdinhoud

Apps in opmars

Smartphones zijn in korte tijd een waardevolle tool voor transportbedrijven geworden. Na het downloaden van een speciale app kan elke smartphones dienst doen als boordcomputer. Dat blijkt uit een rondje langs de exposanten van de vakbeurs ICT & Logistiek die van 13 tot en met 16 november plaatsvindt in Utrecht. Net als vorig jaar is ook ‘cloud computing’ nog steeds een trend.

ICT & Logistiek 2012In een jaar tijd hebben vrijwel alle leveranciers van boordcomputers een eigen app ontwikkeld. Een app die chauffeurs kunnen downloaden en waarmee ze van hun smartphone een heuse boordcomputer kunnen maken. Ze kunnen de hele rit op hun touchscreen bekijken en stop voor stop afwerken. Tijdens het rijden kunnen ze een navigatie-app opstarten, terwijl ondertussen de geografische posities en de start- en stoptijden via internet worden doorgestuurd naar de thuisbasis.

De meeste leveranciers van boordcomputers zetten hun app in de markt als oplossing voor charters en subcontractors. De ritten die deze partijen uitvoeren kunnen dankzij de app op dezelfde manier worden gevolgd en geregistreerd als de ritten van de eigen auto’s zonder dat zij een vaste boordcomputer hoeven te installeren.

In principe kunnen deze apps echter ook worden ingezet voor de eigen auto’s. Bedrijven hoeven dan geen boordcomputers meer aan te schaffen en te installeren. Ze moeten alleen al hun chauffeurs voorzien van smartphones.

Wie interesse heeft in boordcomputer-apps, moet twee vragen in het achterhoofd houden:

  • Is de app alleen ontwikkeld voor het Android-platform of ook voor iPhones en het Windows-platform?
  • Is het mogelijk om de app/smartphone ook te koppelen aan de digitale tachograaf en de canbus van de truck?

Cloud

Een andere term die net als in 2010 en 2011 op de beursvloer zal rondzoemen, is de cloud. Steeds meer leveranciers van transportmanagementsystemen bieden een cloud-versie aan. De genoemde voordelen: geen investeringen meer in hard- en sofware, betalen per maand, geen systeembeheer meer nodig, geen gedoe meer met releases en back-ups.

Wat softwareleveranciers precies onder cloud verstaan, loopt echter soms flink uiteen. Cloud in de ware zin van het woord betekent dat de software ‘ergens’ op het internet staat en draait op een server waar de softwareleverancier niet fysiek toegang toe heeft. Veel softwareleveranciers bieden echter een oplossing aan waarbij de software op een eigen server draait, of die server nu staat in het kantoor van de softwareleverancier zelf of in een beveiligd datacentrum. Software as a Service (SaaS) is dan een betere term.

 

Seminars

Behalve meer dan honderd stands biedt ICT & Logistiek ook een uitgebreid seminarprogramma met presentaties over uiteenlopende onderwerpen. Zo staat voor dinsdag 13 november een presentatie gepland over het NK Speed Docking, de wedstrijd die tot doel heeft de wachttijden van vrachtauto’s bij dc’s van supermarktketens terug te dringen. Een dag later staat reductie van de CO2-uitstoot van logistiek dienstverleners en verladers op het programma. Op donderdag tenslotte worden de resultaten van een wereldwijde onderzoek naar het uitbesteden van logistieke activiteiten gepresenteerd.

 

Gratis aanmelden

ICT & Logistiek vindt dit jaar gelijktijdig plaats met de Logistica, de driejaarlijkse vakbeurs over interne logistiek. Daarom duurt de beurs dit jaar maar liefst vier dagen, van dinsdag 13 tot en met vrijdag 16 november. Plaats van handeling is de Jaarbeurs in Utrecht. De beurs is geopend van 10.00 tot en met 17.30 uur, op donderdag tot en met 21.00 uur.

Bezoekers kunnen zich gratis aanmelden op http://www.ict-en-logistiek.nl/ en hebben dan ook direct toegang tot de Logistica. Op deze website kunnen ze zich ook aanmelden voor de diverse presentaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer