Arnhem handhaaft milieuzone met kentekenherkenning • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Arnhem handhaaft milieuzone met kentekenherkenning

De gemeente Arnhem gaat met camera’s toezien op het zich houden aan de milieuzone. Kentekens worden met de camera’s gescand.

Arnhem-Nijmegen investeert in betere stadsdistributieIn juli 2014 is in de binnenstad een milieuzone voor vrachtverkeer ingesteld. Vrachtwagens die minder schoon zijn dan categorie Euro 4, mogen er niet in. De boete bedraagt 230 euro. Door gebruik te maken van cameratoezicht met automatische kentekenherkenning en verbalisering, kan de effectiviteit van de milieuzone verhoogd worden.

“We gaan voor schone lucht en gezonde longen”, zegt wethouder Henk Kok.”Daar werken we hard aan. We investeren in schoon vervoer, bijvoorbeeld in onze trolleybussen. Volgende week krijgen we als gemeente onze eerste auto op waterstof. Tegelijk willen we grote vervuilers weren. Cameratoezicht is hiervoor een effectieve methode. De concentratie stikstofdioxide zal bij het grootste knelpunt in Arnhem, aan de Eusebiusbuitensingel, volgens onderzoekers dalen met 1,2 microgram per kubieke meter.”

Het systeem voor automatische kentekenherkenning kost ruim vier ton en wordt Europees aanbesteed. De verwachting is dat het in het najaar van 2015 in gebruik kan worden genomen. Arnhem besteedt veel aandacht aan bescherming van de privacy van vrachtvervoerders. De gegevens van overtreders worden doorgespeeld aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De gemeente zal geen persoonsgegevens bewaren.

Op dit moment wordt de milieuzone gehandhaafd door Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA’s) die aan de hand van foto’s een handmatige controle uitvoeren. Als een vrachtwagen niet schoon genoeg is én geen ontheffing heeft, maken ze een proces-verbaal op. Dit is omslachtig en leidt ook tot een lage pakkans. Met het cameratoezicht wil de gemeente de effectiviteit van de milieuzone verhogen.

Eén reactie op “Arnhem handhaaft milieuzone met kentekenherkenning

  • jan

    dat we er alles aan moeten doen om onze omgeving minder te belasten zal duidelijk zijn, maar hier slaat de ambtenaren weer eens flink door. 4 ton voor een camerasysteem en dat zal wel veel te weinig zijn, ambtenaren staan niet bekend om hun goede recherchewerk bij het uitgeven van geld. En weer worden de transporteurs en de middenstand in Arnhem gepakt, waardoor de prijzen zullen stijgen en de consumenten wel ergens anders heen gaan om te winkelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer