Ga naar hoofdinhoud

Atego en Axor met start-stop

De Mercedes-Benz Atego en Axor kunnen vanaf nu geleverd worden met een start-stop systeem. Hiermee introduceert Mercedes-Benz bedrijfswagens een nieuwe vooruitgang in het verminderen van het brandstofverbruik, de geluidsoverlast en de CO2-uitstoot. Het systeem dat automatisch wordt aangestuurd door een softwaremodule, biedt distributiechauffeurs bovendien meer comfort.

Mercedes-Benz AtegoMet de introductie van BlueTec Euro 4 en 5 motoren maakte Mercedes-Benz jaren geleden al forse stappen in het terugdringen van het brandstofverbruik en de schadelijke uitstoot. Deze dieselmotoren zijn sindsdien doorontwikkeld tot hightech krachtbronnen met een zeer hoog prestatieniveau. Sinds 1990 is de uitstoot van roetdeeltjes en CO2 met meer dan negentig procent verminderd, maar ook het verbruik met vele procenten afgenomen. Met de introductie van een start-stop systeem voor de Atego en Axor gaat deze ontwikkeling onverminderd voort.

Sinds kort is het Motor-Start-Stop systeem als optie leverbaar op de handgeschakelde Atego en Axor vrachtwagens met een motorvermogen tot 330 pk / 240 kW. Het systeem kan eenvoudig worden in- of uitgeschakeld via een knop op het dashboard. Dit intelligente systeem schakelt de motor vanzelf uit zodra de truck tenminste drie seconden stilstaat. Om Motor-Start-Stop in werking te laten treden, dient de versnellingsbak ‘in zijn vrij’ te staan, mag de koppeling niet worden ingetrapt en moet het toerental lager zijn dan 660 omw/min. Bovendien dient, ter bescherming van de motor, de bedrijfstemperatuur van de koelvloeistof tussen de 60 en 96 graden te liggen.
Wanneer de chauffeur het koppelingspedaal intrapt en de eerste versnelling kiest, wordt de motor direct gestart waardoor er geen vertraging optreedt. Een softwaremodule in de aansturing van het voertuig regelt wanneer de motor wordt gestart of uitgeschakeld. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van bestaande gegevens zoals de koelvloeistofthermometer, het toerental, de snelheid en de stand van de koppeling. Als aan één van de criteria niet wordt voldaan, knippert een geel MSS-controlelampje in de display en treedt het systeem niet in werking.

Met het Motor-Start-Stop systeem kan, afhankelijk van de inzet, tot wel drie procent brandstof worden bespaard. Daardoor daalt ook de CO2-uitstoot naar een nog lager niveau en de ondernemers kunnen met MSS rekenen op een hoger rendement. Het comfort van de Mercedes-Benz trucks wordt nog verder vergroot omdat de chauffeur, vooral in het distributievervoer, niet steeds de motor met de contactsleutel hoeft in- of uit te schakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer