Ga naar hoofdinhoud

Amsterdam geeft extra slooppremie

De gemeente Amsterdam geeft inwoners die hun oude auto laten slopen, per 1 oktober een vergoeding van tussen de 250 en 1000 euro. Deze premie komt bovenop de sloopregeling die het kabinet heeft aangekondigd, zo maakte de gemeente woensdag bekend. EVO is te spreken over de extra slooppremie voor Amsterdamse ondernemers die een nieuwe bestelauto willen aanschaffen.

sloopregeling_autorecyclingAutobezitters die hun oude personenauto inruilen voor een nieuwer en schoner exemplaar, krijgen van het rijk en de autobranche een slooppremie van 750 of 1000 euro. Voor oude bestelauto’s geldt een premie van 1000 of 1750 euro. Amsterdam vult nu, naar eigen zeggen als eerste gemeente in Nederland, dit bedrag aan om de autoverkoop in de hoofdstad te stimuleren.

Naast de premie op het inruilen van auto’s geeft de gemeente ook een vergoeding van 500 of 1000 euro aan autobezitters die een oude wagen laten slopen, maar geen nieuwe willen aanschaffen. Deze regeling geldt alleen voor auto’s die gebouwd zijn voor 1996. Met deze maatregel hoopt Amsterdam bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit.

Voor de extra slooppremie wil het gemeentebestuur 6 miljoen euro beschikbaar stellen. Daarvoor kunnen naar schatting 14.000 auto’s worden gesloopt. De gemeenteraad moet nog wel met de regeling instemmen. Verantwoordelijk wethouder Hans Gerson: “In deze tijden van recessie helpt de gemeente de Amsterdammer en het lokale bedrijfsleven een handje. En tegelijkertijd werken we aan de leefbaarheid van de stad.”

EVO is tevreden over de extra slooppremie. “Deze regeling is niet alleen goed voor het bedrijfsleven, maar ook voor de luchtkwaliteit. EVO vindt dan ook dat de maatregel navolging verdient in andere gemeenten met luchtkwaliteitsproblemen. Met dit initiatief maakt de gemeente het voor Amsterdamse ondernemers aantrekkelijker om hun oude bestelbus in te ruilen voor een nieuwe. EVO roept Amsterdamse ondernemers met oude bestelauto’s dan ook op om gebruik te maken van de regeling. Zeker als de aanschaf van een nieuwe bestelauto toch al op stapel staat, is het verstandig nu de oude bestelauto weg te doen. Zowel de landelijke sloopregeling als de Amsterdamse regeling kennen immers een vast budget”, aldus EVO in een verklaring. Aangezien een premie van 1750 of 2750 euro voor een oude bestelauto dusdanig aantrekkelijk is, is de kans volgens EVO aanwezig dat er een ware run ontstaat. De Amsterdamse regeling start op 1 oktober en loopt tot 31 december 2010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer