Ga naar hoofdinhoud

Ford Transit wordt 50

Een halve eeuw nadat Ford Motor Company de Transit transportbus introduceerde, leveren bedrijfswagens nog steeds een belangrijke en almaar groeiende bijdrage aan de Europese economie, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De Ford Transit is een van ’s werelds populairste bedrijfswagens, waarvan er inmiddels bijna 8 miljoen van zijn gebouwdHet rapport van het CEBR* laat zien dat van bestelauto’s afhankelijke bedrijven in 2014 in totaal € 584 miljard bijdroegen aan de economieën van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat is 16 procent meer dan in 2010 en bijna evenveel als de totale economie van Nederland.

Ford heeft het rapport laten opstellen om meer inzicht te krijgen in de invloed van bedrijfswagens op de huidige Europese economie. Uit het rapport blijkt dat het gebruik van bedrijfswagens toeneemt, voornamelijk dankzij het vervoer dat voortkomt uit onlinewinkelen en de opkomst van nieuwe bedrijven van schilders, loodgieters en stukadoors en in andere sectoren waar bestelauto’s traditioneel veel worden gebruikt, zoals de bouw, onderhoud/reparatie, dienstverlening en transport.

“De meeste mensen zien de Transit-modellen en andere bestelauto’s elke dag op de weg en beseffen niet hoe belangrijk deze zijn voor de bedrijfssector en de economie in het algemeen,” zegt Barb Samardzich, Chief Operating Officer bij Ford Europa. “Zelfs in deze veranderende economie – zie de verschuiving naar online winkelen – neemt de vraag naar Transit-bedrijfswagens alleen maar toe.”

In Duitsland, Europa’s grootste economie, groeide de onlinewinkelsector in 2014 met 25 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, en verwacht wordt dat deze in 2015 met nog eens 23 procent zal groeien. In 2014 kochten consumenten in Polen en Spanje respectievelijk 23 procent en 20 procent meer online dan het jaar daarvoor. In Nederland wordt in 2015 een groei verwacht van 16,8 procent.

Deze snelle groei heeft bijgedragen aan een doorlopende stijging van het aantal bestelauto’s, waardoor ook de afzetmarkt voor nieuwe bestelauto’s in de belangrijkste markten van Europa is versterkt. Frankrijk heeft de meeste bestelauto’s, met 5,2 miljoen geregistreerde auto’s in 2014, gevolgd door Spanje met 4,6 miljoen, Italië met 3,8 miljoen, het Verenigd Koninkrijk met 3,5 miljoen, Polen met 2,7 miljoen, en Duitsland met 2,3 miljoen. Polen vertoont van deze zes landen de sterkste stijging, met een toename van 85 procent sinds 2000. De verkoop van middelgrote bestelauto’s zoals de Transit is het grootst in Duitsland, met 281.000 geregistreerde auto’s in 2014, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 231.000 en Frankrijk met 187.000.

Eén reactie op “Ford Transit wordt 50

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer