Ga naar hoofdinhoud

‘Productvereenvoudiging kan meer dan 100 miljard euro besparen’

Er komen steeds meer producten en ze gaan steeds korter mee. In de afgelopen 15 jaar is de verscheidenheid aan producten verdubbeld en de levenscyclus met een kwart afgenomen. Dit leidt tot onnodig hoge productie- en distributiekosten in economisch zware tijden, blijkt uit studie van Roland Berger Strategy Consultants.

ProductvereenvoudigingDe sterke toename van het aantal producten heeft verschillende oorzaken. Door toenemende globalisering passen bedrijven hun producten aan op de lokale markten. Daarnaast hebben consumenten steeds hogere en specifiekere eisen, waardoor de levenscyclus van producten korter wordt. En bedrijven doen er alles aan bestaande en nieuwe klanten aan zich te binden door continu onderscheidend te zijn. Deze eindeloze variatie zorgt voor een explosie van de kosten.

Alexander Belderok, partner bij Roland Berger in Nederland: “Bedrijven maken de fout bij de ontwikkeling van nieuwe producten álle onderdelen uniek te willen maken. Standaardiseer processen en maak vaker gebruik van dezelfde basis onderdelen.” Volkswagen heeft bijvoorbeeld een standaard onderstel ontwikkeld dat onder meer dan 40 nieuwe modellen komt, van de kleine VW Polo tot de grote gezinsauto Passat. Daarmee worden aanzienlijke besparingen behaald en blijft de auto voor de consument betaalbaar. “Er blijft zodoende meer tijd en geld over om te investeren in écht onderscheidende onderdelen die ook voor de consument herkenbaar zijn”, aldus Belderok.

Belderok: “In de boardroom van bedrijven wordt het beheersen van deze kosten ook wel ‘complexiteitsmanagement’ genoemd. Een onderwerp dat hoog op de agenda staat in economisch zware tijden. Bedrijven willen beter in beeld krijgen op welke gebieden ze kunnen besparen, zonder dat dit ten kosten gaat van het onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie.”  Volgens experts van Roland Berger zijn de auto- en consumentengoederen industrie een schoolvoorbeeld als het gaat om het terugdringen van onnodige productie- en distributiekosten die gepaard gaan met deze trend. Technische, chemische en farmaceutische bedrijven moeten hier een voorbeeld aan nemen. Deze sectoren zagen het aantal producten in de afgelopen 15 jaar met 116 tot 213 procent toenemen en hebben een flinke inhaalslag te maken. Uit studie van Roland Berger blijkt dat  chemiebedrijven tot 49 miljard Euro per jaar kunnen besparen op productie- en materiaalkosten. Technische bedrijven besparen tot 54 miljard Euro en farmaceutische bedrijven tot 9 miljard Euro.

Het is voor veel bedrijven lastig te anticiperen op verkoopvolumes; ze distribueren verschillende producten in elk afzetland en weten vooraf niet hoe nieuwe producten aanslaan. “Dit vereist flexibiliteit én een goede onderlinge communicatie in de hele organisatie, van productie tot distributie. Want wat vandaag goed verkoopt, kan morgen alweer ingehaald zijn door een nog beter, mooier of  geavanceerder product”, besluit Belderok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer