Ga naar hoofdinhoud

“Binnenstadservice combineren met dagranddistributie”

Branche-organisaties EVO en TLN zijn blij met de instelling van de binnenstadsservice in Arnhem. De luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid zullen volgens de organisaties verbeteren wanneer het aantal vrachtauto’s in de binnenstad afneemt. Om de bevoorrading nog effectiever te maken, dringen beide organisaties er op aan de binnenstadservice te combineren met dagranddistributie. Daarbij worden winkels ’s avonds en ’s ochtends vroeg bevoorraad door stille en schone vrachtauto’s.

nachtdistributieDe winkels in de binnenstad van Arnhem moeten dagelijks voor 10 uur ’s ochtends worden beleverd. Dat betekent dat er ’s ochtends veel vrachtauto’s tegelijkertijd in het centrum moeten zijn. Bij de Binnenstadservice laten winkeliers uit het centrum hun goederen afleveren op een centraal punt. Daarna worden de goederen gezamenlijk naar het centrum gebracht. Dat leidt tot een vermindering van het aantal vrachtauto’s in de binnenstad. In Nijmegen is het concept tot op heden succesvol.

“Door de levertijden voor het overige bevoorradende verkeer te verruimen naar de rustiger dagranden komt er overdag minder verkeer in de stad. Dat komt de veiligheid ten goede, maar ook de luchtkwaliteit omdat vrachtauto’s minder in de file belanden. Bovendien wordt door effectievere inzet van materieel en personeel een totale besparing van 58 miljoen euro per jaar worden bereikt. Naast het initiatief van de Binnenstadservice heeft de gemeente Arnhem het plan opgevat om een milieuzone voor vrachtauto’s in te stellen. Hierbij worden vrachtauto’s die niet voldoen aan specifieke milieueisen uit de binnenstad geweerd. EVO en TLN zijn alleen voorstander van het instellen van milieuzones wanneer wordt voldaan aan de voorwaarden die daarvoor landelijk overeen zijn gekomen. In het Convenant Milieuzonering staat onder meer dat een milieuzone alleen als oplossing kan worden gezien wanneer Europese normen voor luchtkwaliteit worden overschreden en dat dit aantoonbaar door het vrachtverkeer is veroorzaakt”, aldus de organisaties in een gezamenlijke verklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer