CarCube boordcomputer vernieuwd • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

CarCube boordcomputer vernieuwd

Trimble Transport & Logistics heeft de CarCube op verschillende fronten vernieuwd. Zo maakt de boordcomputer ‘onder de motorkap’ gebruik van de meest recente technologie. “Dat leidt tot een hogere gebruiksvriendelijkheid”, zegt Chris Boogaard, Country Manager Nederland bij Trimble Transport & Logistics (voorheen Punch Telematix). Ook zijn er nieuwe functies aan de CarCube toegevoegd, die Trimble demonstreert het ITT-event dat plaatsvindt op 12 mei in Elversele (B) en op 25 mei in Houten (NL).
CarCubeEen van de nieuwe ontwikkelingen Van Trimble voor de CarCube is actuele verkeersinformatie in de FleetCockpit plannerstool. Hierin wordt op één scherm alle informatie gepresenteerd die realtime vanuit de CarCube boordcomputers binnenkomt. De planner ziet nu niet alleen ziet waar de trucks, maar ook waar files en wegwerkzaamheden zijn.

Nieuw is ook de remote tachodownload. “Tot nog toe was de aanwezigheid van een bedrijfskaart in de truck een vereiste om het massageheugen op afstand uit te lezen. Met de nieuwe downloadfunctie volstaat een kaartlezer en bedrijfskaart op kantoor”, aldus Boogaard. Als de bedrijfskaart op kantoor in de kaartlezer is geplaatst, start de CarCube het validatieproces om het massageheugen uit te lezen. Na authenticatie door de digitale tachograaf kunnen de data binnen 24 uur worden gedownload. De CarCube verstuurt de tachodata draadloos naar de thuisbasis zodat het voertuig daar niet fysiek aanwezig hoeft te zijn. Ook de chauffeurskaart kan via de remote tacho download op de CarCube op afstand worden uitgelezen.

De nieuwe functionaliteit voor het uitlezen van het massageheugen is beschikbaar voor de digitale tachografen van Siemens vanaf versie 1.3 en Stoneridge vanaf versie 7.1.

Daarnaast is de CarCube uitgebreid met een extra GSM-module zodat de gebruiker voor spraak een eigen SIM-kaart kan gebruiken. Ook biedt de CarCube binnenkort redundantie voor datacommunicatie. Boogaard: “Als deze optie wordt aangeschaft, schakelt de boordcomputer over op het ander netwerk als het standaard gebruikte GPRS-netwerk tijdelijk wegvalt.”

CarCube dodehoekcamera

Tot slot kan de CarCube nu ook aangesloten worden op on-board achteruitrij- en/of dodehoek camerasystemen. De beelden van deze camera’s worden weergegeven op het scherm van de boordcomputer. Zodra de snelheid van het voertuig afneemt tot 30 km/uur of minder verschijnt op de CarCube automatisch het zicht op de weg zoals dat wordt gefilmd door de dodehoek- of achteruitrijcamera. Afhankelijk van de rijrichting – voor- of achteruit – selecteert de boordcomputer automatisch de juiste camera. Komt de snelheid weer boven de 30 km/uur dan schakelt de CarCube terug naar het scherm dat de chauffeur op de boordcomputer geselecteerd heeft.

“Dankzij de integratie van de CarCube met de dodehoek- en achteruitrijcamera zijn in de cabine geen aparte schermen meer nodig om de camerabeelden weer te geven”, zegt Boogaard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer