De chauffeurspool, opgezet door de transportbranche om ontslagen chauffeurs voor de branche te behouden, gaat over twee weken van start. De branche slaat de handen ineen om de crisis het hoofd te bieden. Dat meldden diverse media het afgelopen weekend.
Duizenden vrachtwagenchauffeurs raken de komende maanden naar verwachting hun baan kwijt. Vakbond FNV Bondgenoten rekent op een forse ontslaggolf en zelfs een reeks faillissementen. Om die klappen op te vangen gaat over twee weken de chauffeurspool, met de naam Mobiliteitscentrum Transport, open, dat werkloze chauffeurs probeert onder te brengen bij een nieuwe baas.
Elke twee weken krijgen alle transportbedrijven een lijst met het aanbod aan beschikbare chauffeurs in hun regio. Randstad is door vakbonden en werkgevers ingehuurd om het mobiliteitscentrum te bemannen. Sinds november regent het faillissementen en niet alleen bij de kleintjes. Zo ging in december autotransporteur Zegwaard op de fles, maar ook Vos Logistics (het grootste transportbedrijf van Nederland) kwam in problemen en moest 220 man ontslaan.Bedrijven hebben amper vet op de botten om de malaise te overleven, omdat ze ook in goede jaren amper verdienen. “Ze concurreren elkaar dood”, verzucht FNV-bestuurder Jan Heilig.
Om de schade te beperken, proberen veel transporteurs een deal te maken met hun werknemers. Ze krijgen de overuren die ze maken niet meer uitbetaald in geld, maar in vrije dagen. Dat scheelt fors in de kosten, want chauffeurs rijden al snel zestig uur per week. Het personeel valt dan ook hard terug in inkomen.
Heilig: “Onze vakbondsmedewerkers zijn nu heel druk met het afsluiten van dit soort contracten voor periodes van bijvoorbeeld drie maanden.” Truckers die toch worden ontslagen, kunnen zich via de website melden bij het Mobiliteitscentrum Transport en krijgen vervolgens een telefonisch intakegesprek. Ze worden ook geholpen bij bijvoorbeeld het opstellen van hun CV of bij het zoeken naar een extra opleiding.
Werkgeversorganisaties TLN en KNV hebben hun adressenbestanden beschikbaar gesteld, zodat de transportbedrijven tweewekelijks een mailing krijgen met beschikbare chauffeurs bij hen in de buurt. Werk is er nog wel, zegt vakbondsman Heilig.
“Bedrijven in de winkeldistributie bijvoorbeeld hebben het nog steeds razend druk. Als we daar, al was het maar voor twee dagen, een chauffeur kunnen onderbrengen dan houden we zo’n man toch aan de gang.” Voor de afgelopen zomer was er nog een groot chauffeurstekort. Die vacatures zijn er niet meer, maar dat kan snel omslaan. “Daarom moeten we die jongens behouden voor het transport. Anders hebben we aan het einde van het jaar, wanneer het weer aantrekt, een gigantisch probleem”, zegt directeur Willem de Vries van Randstad Transport.