Ga naar hoofdinhoud

Claims dreigen in Westerschelde-dossier

De Tweede Kamer wil nog deze week het debat over de Westerschelde afronden dat vorige week donderdag werd opgeschort omdat minister Gerda Verburg (LNV) onwel werd. Intussen dreigt het uitstel van de Westerschelde te leiden tot schadeclaims voor Nederland, stelt directeur Eddy Bruyninckx van het Antwerpse Havenbedrijf in NRC Handelsblad.

tweede kamerSP-Kamerlid Hugo Polderman drong er dinsdag op aan het Westerscheldedebat snel te hervatten. Hij kreeg de steun van VVD, PVV en GroenLinks. Volgende week staat de agenda van de Kamer in het teken van Prinsjesdag en de debatten over de kabinetsplannen voor het nieuwe jaar.

Ineke van Gent (GroenLinks) wil voor het debat wel opheldering van het kabinet over het onderzoek door een consortium dat Verburg toezegde voor zij onwel werd en dat zou kijken naar een alternatief voor het onder water zetten van de Zeeuwse Hedwigepolder.
De Nederlandse regering besloot in april de ontpolderingsplannen terug te draaien. Milieuorganisaties stapten daarop naar de Raad van State, die eind juli de uitdieping van de Westerschelde stillegde.

De ruzie over de verdieping van de Westerschelde dreigt intussen te resulteren in schadeclaims voor Nederland, zo waarschuwt Eddy Bruyninckx, de directeur van het Antwerpse Havenbedrijf in een vraaggesprek met de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Hij sluit niet uit dat PSC of MSC, die medeaandeelhouder zijn in terminals van de Antwerpse haven, claims zullen indienen. Een woordvoerder van containerrederij MSC bevestigt aan NRC dat dergelijke schadeclaims voor het uitblijven van de verdieping overwogen worden.

Bruyninckx wijst er in het interview ook op dat extra controles op het drukke vrachtverkeer op de Antwerpse ring van en naar Rotterdam tot economische schade voor Nederland kunnen leiden. Dagelijks rijden er 16.000 Nederlandse trucks op de Antwerpse ring. Daarvan zijn er sommige overladen, wat leidt tot beschadiging van het Vlaamse wegennet, aldus nog de Antwerpse havenbaas.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer