CO2 arme Renaults rijden al! • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

CO2 arme Renaults rijden al!

Renault Trucks heeft wat betreft alternatief aangedreven trucks het experimentele stadium verlaten. Drie grote klanten testen de wagens in de praktijk.

De grote Franse wegenbouwer en aannemer Groupe Colas heeft een Renault Premium Distribution 4×2 in gebruik genomen die is voorzien van een 340 pk sterke DXi 7 Euro V diesel én een elektromotor. De truck is voorzien van een  Optidriver+ transmissie en een “elektrisch blok” waarin tractie batterijen en elektronisch regelgedeelte zijn ondergebracht. De Renault is verder voorzien van een kipperopbouw en zal vooral worden ingezet op korte trajecten. De hoogste baas van Renault Trucks Stefano Chmielewski (rechts) kwam er speciaal voor naar het terrein van  de Groupe Colas om algemeen directeur Hervé Le Bouc de truck te overhandigen. Een ander groot bedrijf, Air France, test sinds kort een geheel elektrische Renault truck. Het gaat om een 16 tons model dat is opgebouwd door de Deense carrossier Vestergaard. Air France gaat later op diverse luchthavens een hele vloot van deze trucks inzetten: Nantes, Strasbourg, Basel, Mulhouse, Bastia, Montpellier en Paris Orly.
Coca Cola
Maar ook dichter bij huis worden hybride Renaults in de praktijk getest. Sinds juli wordt een Renault Premium Distribution Hybrys Tech ingezet voor de distributie Coca-Cola in België. De Renault Hybrys is een zogenaamde parallelle hybride truck waarmee een reductie aan CO2-uitstoot tot 20% mogelijk is. Bij de parallelle hybride technologie wordt de kinetische energie van het voertuig die wordt teruggewonnen tijdens het remmen of vertragen en wordt deze omgezet in elektriciteit. Deze energie wordt opgeslagen in een accu in de wielbasis en voedt vervolgens de elektromotor die op zijn beurt het starten van de motor, de voeding van de elektrische functies en de aandrijving tot 20 km/u mogelijk maakt. De samenwerking vormt een aanloop naar het op de markt brengen van de voertuigen wat voor eind 2009 is gepland.

Bronnen: France BTP, Parisevous, Renault 

RVI

cocacola

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer