Ga naar hoofdinhoud

Concept S aandachtstrekker bij MAN

Een absolute publiekstrekker bij MAN op de IAA stand is de Concept S, een truck die door zijn uitgekiende aerodynamische vorm tot wel 25 procent brandstof kan besparen.

IAA MAN Concept SZoals te zien is de vorm van de trekker compleet anders dan die van het huidige model doordat de vierkante vorm compleet is verlaten. In plaats daarvan is de cabine wigvormig. Het designmodel is in de windtunnel louter en alleen op aerodynamica geoptimaliseerd. Met het concept voertuig wil MAN laten zien welk potentieel er nog in trucks steekt als het gaat om de verdere optimalisering van de vorm qua luchtweerstand. Men wil  ook een bijdrage leveren aan de discussie in Europa over andere lengtematen van trucks in geval van toepassing van aerodynamische hulpmiddelen.  Met de door MAN ontwikkelde concept-cabine is het in combinatie met een gewone oplegger niet mogelijk binnen de wettelijke lengte maten te blijven. Het is dus nog afwachten in hoeverre de Concept S realiteit is of dat MAN slechts droomt van een mooie toekomst.

MAN had het verder op de IAA vooral veel over ‘Konsquent Effizient’. Duurzaamheid en efficiency, daar gaat het vooral om bij het merk uit München. De slogan was dan ook overal op de stand te zien. Op de stand stond dan ook een geoptimaliseerde TGX 18.440 4×2 BLX met XLX cabine.

IAA MAN nieuwe aardgasmotor

Downsizing is in, maar MAN past het zelfs al toe op aardgasmotoren. MAN presenteerde op de stand een  nieuwe E0836 motor die 220 tot 280 pk levert. Daarmee kan een kleinere, zuiniger motor worden gemonteerd in het zelfde voertuig. ‘Konsquent Effizient’ dus. De nieuwe motor voldoet aan EEV en heeft een onderhoudsinterval tot 30.000 kilometer. De E0836 is bedoeld voor bussen, maar de nieuwe motor is ook erg geschikt voor de binnenstad en daarmee voor distributietrucks.

MAN gebruikte de IAA ook om haar nieuwe mobiliteitsservice MillionMobility te introduceren. Die garandeert een miljoen probleemvrije kilometers, in maximaal acht jaar, tegen een volgens MAN ‘aantrekkelijke’, vaste prijs. MAN start met MillionMobility in 2011, het eerst in Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer