Ga naar hoofdinhoud

Cyclox vermindert roetuitstoot

De uitstoot van roet door dieselmotoren kan flink verminderd worden door aan de diesel cyclohexanon toe te voegen, een stof die gemaakt wordt uit industrieel afval.Dat heeft promovendus Michael Boot van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontdekt. Hij verdedigt zijn proefschrift op 20 april.

Uitlaat truck emissiesBoot slaagde erin diesel schoner te maken door de stof cyclohexanon toe te voegen. De diesel ontbrandt daardoor later dan gebruikelijk, zodat zuurstof en brandstof de kans krijgen beter te mengen en minder roetdeeltjes ontstaan. De TU/e heeft internationaal octrooi aangevraagd op de vinding, die de naam Cyclox heeft gekregen.

Cyclohexanon kan gemaakt worden uit lignine. Dat is een stof die in grote hoeveelheden vrijkomt als afval in onder meer de papierindustrie. “Dubbel ‘groen’ dus, deze nieuwe biodiesel”, aldus de TU/e.

Boot testte Cyclox in verschillende mengverhoudingen in een stationair draaiende personenauto. Bij één deel cyclohexanon op negen delen diesel bleek bij de verbranding al de helft minder roet vrij te komen. Bij een mengverhouding van één op één was de roetuitstoot zelfs teruggebracht tot nul.

Het gaat Boot te ver om te stellen dat straks iedereen op zijn mengsel van cyclohexanon en diesel rijdt. De schaal waarop de brandstof geproduceerd kan worden, is daarvoor niet groot genoeg. “Cyclox is niet de eindoplossing. Maar het kan wel een stevig steentje bijdragen aan het energievraagstuk”, aldus de onderzoeker.

Michael Boot promoveert 20 april op zijn proefschrift Approaches to improve mixing in compression ignition engines. Hij deed zijn onderzoek bij de groep Verbrandingstechnologie, van de faculteit Werktuigbouwkunde. Zijn onderzoek kreeg financiering van technologiestichting STW en DAF Trucks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer