DAF focust op reductie operationele kosten • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF focust op reductie operationele kosten

Omdat er dit jaar geen internationale tentoonstellingen plaatsvinden, organiseert DAF tot en met half november in Eindhoven de ‘DAF Experience 2009’. Daar informeert men klanten en potentiële klanten over de mogelijkheden die DAF biedt om operationele kosten te reduceren. Maar er is ook aandacht voor de vernieuwde LF.

De klanten  bezoeken niet alleen DAF’s fors gemoderniseerde  productiefaciliteiten en het nieuwe Motoren Test Centrum, maar ook het PACCAR Technology Center. Daar worden de allerlaatste innovaties op het gebied van diagnose-apparatuur, productiemethodieken en presentatietechnieken gedemonstreerd.  Daarnaast wordt er het complete aanbod aan services gepresenteerd, waaronder PACCAR Financial, PACCAR Parts, DAF Telematics en MultiSupport Reparatie- en Onderhoudscontracten. Aan de hand van de kostenkolom voor het internationale wegtransport wordt per onderwerp (chauffeur, brandstof, afschrijving, reparatie & onderhoud, rente, verzekering, banden en wegenbelasting) aangegeven welke besparingsmogelijkheden de DAF-dealer kan bieden. Tenslotte is kostenbeheersing in de branche nu meer dan ooit het sleutelwoord om het hoofd te bieden aan de huidige economische omstandigheden. Als er dit jaar een BedrijfsautoRAI was geweest, zou dit ook het centrale thema op de DAF-stand zijn geweest.

DAF CF en XF105 Edition 2009
De CF en XF105 Edition 2009-modellen kenmerken zich door een hele serie vernieuwingen op het gebied van comfort en efficiency zoals de verder geoptimaliseerde aandrijflijn en de beschikbaarheid van Adaptive Cruise Control en Front Collision Warning. Om de aandrijflijn beter af te kunnen stemmen op specifieke inzet en rijomstandigheden is het naast de tot n u toe snelste 2.53:1 achteras-reductie een reductie van 2,80:1 aan de reeks toegevoegd. Verder is een nieuwe intarder leverbaar, die compacter is en sneller  reageert. Motor-interne optimalisaties zorgen voor een nog gunstiger brandstofverbruik. Tegen meerprijs zijn de CF- en XF105-serie leverbaar met Adaptive Cruise Control en Forward Collision Warning. Adaptive Cruise Control zorgt ervoor dat de truck automatisch de ingestelde afstand tot de voorganger behoudt. Dat betekent extra comfort voor de chauffeur. Wanneer de afstand tot de voorganger kleiner wordt, zal het systeem de truck laten afremmen door – afhankelijk van de benodigde vertraging – achtereenvolgens de brandstoftoevoer, motorrem, intarder of remmen aan te sturen. Er wordt een visueel signaal gegeven wanneer de chauffeur moet bijremmen om de maximale vertraging te bereiken. Adaptive Cruise Control wordt geleverd in combinatie met Forward Collision Warning. Dat waarschuwt de chauffeur dat hij moet ingrijpen om een aanrijding te voorkomen. Voor beide systemen wordt onder andere gebruikgemaakt van een radarsensor die achter de grille van de voertuigen is aangebracht.

DAF1 DAF2

DAF LF Edition 2009
Onder het motto ‘Evolutie gaat altijd door’ introduceert DAF de Edition 2009-modellen van de LF-distributietruck voor GVW’s vanaf 7,5 ton en combinatiegewichten tot 32 ton. Een vernieuwd interieur zorgt voor een nog hoger chauffeurscomfort, terwijl ook bij deze serie motor en aandrijflijn verder werden geoptimaliseerd.
De druk van het common rail-inspuitsysteem van de 4,5 liter viercilinder PACCAR FR- en 6,7 liter zescilinder PACCAR GR-motoren verhoogd van 1.600 naar 1.800 bar. Daarnaast is het motormanagement-systeem geoptimaliseerd. Samen met de toepassing van vernieuwde zuigers leidt dat tot een nog betere verbranding en daarmee tot een verder verbeterde brandstofefficiency. De 4,5 liter viercilinder PACCAR FR-motor is leverbaar met vermogens van 103 kW/140 pk, 118 kW/160 pk en 136 kW/185 pk. Nieuw is een topversie met 154 kW/210 pk (maximum koppel 760 Nm bij 1.200 – 1.800 t/min). De 6,7 liter zescilinder PACCAR GR-motor is leverbaar in uitvoeringen met 165 kW/224 pk, 184 kW/250 pk en 210 kW/285 pk. Nieuw is een versie met 225 kW/300 pk (1.100 Nm bij 1.200 tot 1.800 t/min), leverbaar in de 18 tons LF55.
Alle viercilinder PACCAR FR-motoren zijn leverbaar in een uitvoering waarbij zonder roetfilter aan de EEV-emissie-waarden voldaan wordt. Het interieur van de DAF LF is door de toepassing van nieuwe materialen en kleuren fraaier geworden. De nieuwe stoelen hebben een luxueuze ‘embossed’ bekleding, wat het zitcomfort ten goede komt. Het aantal talen waarin voertuig- en ritinformatie wordt geprojecteerd op het centrale display op het dashboard is uitgebreid met  21 talen, waardoor het totaal op 35 komt. Tot de nieuwe opties voor de DAF LF behoren een nieuwe motor-PTO met een koppel van 400 Nm, een voorbereiding voor een Frigoblock-generator  en een doosvormige uitlaatdemper leverbaar, die zodanig aan het chassis wordt gemonteerd dat er ruimte ontstaat voor plaatsing van de distributiepomp en toebehoren. Doordat deze demper tot een hogere bodemvrijheid leidt, is hij met name ook interessant voor het bouwtransport.

DAF3DAF Telematics uitgebreid
Een nieuw web-portaal zorgt voor nog meer gebruiks- en rapportagemogelijkheden van het DAF Telematics System.Via een beveiligde GPRS verbinding wordt informatie met de thuisbasis uitgewisseld. Eén van de nieuwe functionaliteiten is ‘geofencing’. Daarbij wordt een bericht verstuurd wanneer een truck binnen een vooraf aangegeven straal van het losadres komt, zodat de ontvanger geïnformeerd kan worden dat de lading bijna gearriveerd is. Verder is het nu mogelijk vanaf de thuisbasis de meest economische route samen te stellen en door de sturen naar de truck. Bovendien kunnen nu eigen ‘Points of Interest’ ingevoerd worden en bestaat de mogelijkheid in een adresboek alle klantgegevens in te voeren. Bovendien is het aantal rapportagemogelijkheden uitgebreid. Niet alleen levert DTS een gedetailleerd overzicht van het brandstofverbruik van een betreffende truck; er zijn ook rapportages mogelijk over hoeveel uren heeft de motor stationair gedraaid heeft en hoe vaak de chauffeur geremd heeft, dit alles  met als doel de efficiency nog verder te optimaliseren.

DAF4

DAF5

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer