Ga naar hoofdinhoud

CAO Metaal rond, stakingen DAF en Scania voorbij

FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2 hebben  een principeakkoord afgesloten voor de cao Metalektro (grootmetaal) met werkgeversorganisatie FME. De circa 140.000 metaalmedewerkers krijgen meer zeggenschap over hun eigen werktijden en 5,9 procent hoger loon. Het betekent dat de stakingen bij DAF en Scania nu verleden tijd zijn en de productie niet langer om de haverklap wordt stilgelegd.

dafstaking_fnvmetaalFNV Metaal en CNV Vakmensen hebben samen lang actiegevoerd en onderhandeld voor het akkoord in de grootmetaal. Jos Brocken, onderhandelaar FNV Metaal: “Staken helpt, dat blijkt uit deze cao. Na negen maanden en 42.000 stakingsdagen bewijst dit CAO-resultaat dat het in de metaal om mensen gaat en niet alleen over machines. Metaalwerkers krijgen meer zeggenschap over hun eigen werktijden en vrije tijd, dat was voor onze leden een keiharde eis. Net zoals de mogelijkheid om vaker te kunnen kiezen voor een vierdaagse werkweek, zodat ze beter in staat zijn gezond hun pensioen te halen. Met de loonsverhogingen bereiken we een echte verbetering van de koopkracht en ook voor jongeren hebben we een mooie verhoging afgesproken. Er zijn over een breed terrein afspraken gemaakt, die een basis zijn voor modernisering van de arbeidsverhoudingen in de metaal.”

Peter de Jong, onderhandelaar CNV Vakmensen: “Ik vind van groot belang dat werknemers geld krijgen om zich te ontwikkelen, vooral als die ontwikkeling zich richt op een andere dan de huidige functie. Of zelfs buiten de sector. Een werknemer mag 1.500 euro inzetten voor zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Die ontwikkeling van de mensen staat bij CNV Vakmensen met kapitalen geschreven. We hebben nu bovendien bereikt dat de werkgevers, naast die persoonlijke vouchers, twee miljoen euro uittrekken voor opleiding van medewerkers. En er is zelfs ruimte voor uitbreiding, mocht dat nodig zijn. Werkgevers erkennen daarmee de noodzaak van een modern geschoold werknemersbestand. Samen met werkgevers gaan wij in deze CAO-periode steeds verder inzoomen op precieze behoefte en mogelijkheden.”

De 140.000 metaalwerkers van metaalgieterijen, scheepsbouw, truckbouw en automobielindustrie krijgen hun eerste loonsverhoging van 2,1 procent al op 1 april. Daarna volgt in 2017 een verhoging van 2,25 en in 2018 1,55 procent tot een totaal van 5,9 procent, plus 1,1 procent aan eenmalige uitkeringen. De looptijd van de cao is 37 maanden, van 1 mei 2015 tot 1 juni 2018. De cao is pas definitief als de vakbondsleden het principeakkoord hebben goedgekeurd. Met het principeakkoord is er voorlopig een einde gekomen aan de stakingen, die al negen maanden door het hele land werden gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer